Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2019,
8.40

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

Natisni članek

Avstrija sneg snežni plaz

Torek, 15. 1. 2019, 8.40

5 let, 3 mesece

V Avstriji snežni plaz zasul hotel, umrl češki smučar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

Snežni plaz je ponoči delno zasul hotel v avstrijskem kraju Ramsau am Dachstein v bližini Schladminga. K sreči je pri tem nastala samo gmotna škoda, okoli 60 gostov pa so morali evakuirati iz stavbe. Usoden pa je bil plaz na avstrijskem Koroškem, ki je pod seboj pokopal češkega smučarja. Kljub vsem težavam, ki v zadnjih dneh pestijo Avstrijo, si v zgornjem posnetku oglejte, kako se nekateri znajo na debeli snežni odeji tudi zabavati.

Plaz se je sprožil okoli 1. ure ponoči z bližnje gore kakšnih 2.000 metrov visoko in prigrmel v naselje Ramsau am Dachstein. Pri tem je zadel hotel Kirchenwirt in ga poškodoval, zasulo pa je še eno apartmajsko hišo. Reševalci so iz hotela umaknili vse goste in osebje.

Na srečo je plaz že izgubil precej moči, preden je dosegel hotel. Zasulo je zunanjo teraso in restavracijo ter tudi spodnjo postajo vlečnice tamkajšnjega smučišča.

Novice Kaos v Avstriji se nadaljuje. Danes nova smrtna žrtev. #video

V snežni masi niso našli nikogar

Reševalci so nato vso noč pregledovali plazovino in proti jutru sporočili, da v snežni masi niso našli nikogar, prav tako nikogar ne pogrešajo. Snežni plaz je sicer odnesel več parkiranih avtomobilov, so povedali.

V večernih urah je nekoliko stran snežni plaz zasul tudi eno od cest in od sveta odrezal bližnjo vas. Sprožil bi se lahko še najmanj en večji plaz. Oblasti so preventivno zaprle ceste v Ramsau am Dachstein, tako da je tudi ta kraj za zdaj odrezan od sveta.

Snežni plaz je v ponedeljek zvečer zasul tudi tri hiše na območju Kitzbühla na Tirolskem. Tudi na tem območju so jo srečno odnesli, kot so sporočile tamkajšnje oblasti, ni zasulo nikogar, so pa hiše poškodovane.

Avstrija sneg
Novice Avstriji in Nemčiji grozi še več snega

Na avstrijskem Koroškem snežni plaz terjal novo žrtev

24-letni češki inštruktor smučanja je bil skupaj z očetom na turni smuki, ko ga je na gozdni poti na gori Ankogel zadel plaz. Oba sta bila dobro opremljena za zimske razmere, pri sebi sta imela tudi lavinsko opremo.

Od parkirišča sta se začela vzpenjati po gozdni poti. Med njima je bilo približno deset metrov razdalje, ko se je na odprtem predelu sprožil snežni plaz. 24-letnika je plaz odnesel približno 100 metrov stran in ga zasul, so sporočili iz policije.

Z novo nesrečo je število mrtvih zaradi snežnih plazov v Avstriji naraslo na 11.

Novice V Avstriji zaradi snega že osem mrtvih #video

Zelo visoka nevarnost snežnih plazov

V Avstriji je zaradi obilnega sneženja v zadnjih dneh zelo visoka nevarnost snežnih plazov, zlasti na območju severnega in osrednjega dela Alp. V večjem delu Solnograškega, pa tudi v večjih delih Štajerske in Zgornje Avstrije ter delu Spodnje Avstrije velja četrta, druga najvišja stopnja nevarnosti plazov. Strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se držijo zapor in upoštevajo navodila oblasti.

Kot so še poudarili, so zimske aktivnosti zunaj označenih prog zelo nevarne. V soboto so zaradi plazu v Lechu umrli trije nemški smučarji, ki so smučali na zaprti progi, enega še vedno pogrešajo.

Snežni rekordi, kakršne beležijo le vsakih 10 do 100 let

Obilne količine snega, ki so v minulih dveh tednih zasule Avstrijo, se tudi na območjih, za katere so večje količine nekaj običajnega, pojavijo le vsakih 10 do 100 let. Ponekod, na primer v kraju Seefeld na Tirolskem, kjer višino snežne odeje merijo od leta 1895, so tokrat namerili 283 centimetrov snega, kar je največ v celo več kot 100 letih.

Kot je danes sporočil avstrijski urad za meteorologijo in geodinamiko, bo predvidoma sneženje že danes oslabelo in v prihodnjih dneh gre pričakovati le manjše količine padavin, sreda in četrtek naj bi bila pri sosedih celo v veliki meri sončna. A pristojne službe so tiste, ki uživajo v aktivnostih na smučeh, posvarile, da nevarnost plazov ostaja velika.

Predstavnik meteorološkega urada v Innsbrucku Michael Winkler je danes povedal, da je sneženje zadnjih dveh tednov, kljub temu, da še niso zbrali vseh podatkov, na Tirolskem, Solnograškem, v Gornji Avstriji in na Štajerskem zagotovo podiralo rekorde, ponekod deset- ali večletne, ponekod pa celo več kot stoletne.

Poleg 283 centimetrov novozapadlega snega v 15 dneh v Seefeldu je kot kraje, kjer bi bilo mogoče govoriti o rekordih, starejših od 100 let, čeprav je to statistično težko oceniti, omenil še kraj Abtenau na Solnograškem, kjer količino snega sicer merijo od leta 1964, tokrat pa so namerili 240 centimetrov. Naštel je tudi kraj Bad Mitterndorf na Štajerskem, kjer snežno odejo merijo od leta 1971 in kjer je tokrat zapadlo 270 centimetrov snega. V Hochfilznu na Tirolskem pa so izmerili kar 451 centimetrov novozapadlega snega.

Ne spreglejte