Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 9. 2021,
16.05

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

COVID-19 Anglija cepivo Koronavirus

Torek, 14. 9. 2021, 16.05

2 leti, 7 mesecev

V Angliji poživitveni odmerek proti covid-19 od prihodnjega tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
cepivo | Poživitveni odmerek naj bi prejelo okoli 30 milijonov ljudi. | Foto STA

Poživitveni odmerek naj bi prejelo okoli 30 milijonov ljudi.

Foto: STA

V Angliji bo poživitveni odmerek proti covid-19 za določene skupine prebivalcev na voljo od prihodnjega tedna, je danes napovedal britanski minister za zdravje Sajid Javid. Poživitveni odmerek bo namenjen starejšim od 50 let, mladim odraslim z določenimi zdravstvenimi težavami ter zaposlenim v zdravstvenih in socialnih ustanovah.

20:42

Nizozemska

17:02

Francija

16:21

Ciper

  • 20:42

    Nizozemska

     Na Nizozemskem bodo kmalu dodatno sprostili ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim od 25. septembra ne bo več veljalo pravilo vzdrževanja socialne distance najmanj 1,5 metra, je danes dejal premier Mark Rutte. Bodo pa za obisk restavracij, kulturnih ali športnih dogodkov uvedli covidna potrdila.

    Potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju bodo od 25. septembra potrebovali vsi, starejši od 13 let, je napovedal Rutte.

    Ker ne bo treba več vzdrževati razdalje najmanj metra in pol, bo lahko v restavracijah več ljudi hkrati, prav tako bodo lahko do konca zapolnjene kapacitete na stadionih.

    Sicer pa bodo na Nizozemskem še naprej obvezne maske v sredstvih javnega prevoza ter na letališčih.

  • 17:02

    Francija

    V Franciji bodo morali biti od srede vsi zaposleni v zdravstvu in negi cepljeni proti covid-19. Ukrep zadeva približno 2,7 milijona ljudi, do 8. septembra pa jih je bilo cepljenih nekaj več kot 88 odstotkov.

    Cepljeni bodo morali biti zaposleni v bolnišnicah, domovih za ostarele, tisti, ki nudijo pomoč na domu, gasilci in reševalci.

    Francoska vlada je odločitev sprejela pred dvema mesecema, v veljavo pa stopi 15. septembra. Pred ministrstvom za zdravje v Parizu je danes na poziv sindikata CGT protestiralo nekaj sto ljudi, ki so opozarjali na "katastrofo", do katere bo prišlo, če necepljeni ne bodo smeli več opravljati svojega dela.

    Sindikat FO pa je od vlade zahteval, naj rok za cepljenje podaljša, saj v nekaterih bolnišnicah napovedujejo, da bodo morali zmanjšati število postelj, ker ne bodo imeli dovolj negovalnega osebja.

  • 16:21

    Ciper

    Na Cipru je bilo doslej s prvim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih 80 odstotkov odraslih prebivalcev, polno cepljenih jih je 76 odstotkov. Ciprski minister za zdravje Mihalis Hadjipantela je danes pohvalil odgovorno ravnanje sodržavljanov in dodal, da odstotek cepljenih omogoča, da na Cipru z optimizmom zrejo v prihodnost.

    Minister Hadjipantela je še izpostavil, da je država presegla cilj na evropski ravni, to pa ji bo tudi omogočilo, da bosta ciprsko gospodarstvo in družba še naprej ostala odprta, Ciprčanom pa bo prizaneseno s ponovnimi strogimi protikoronskimi ukrepi.

    Na Cipru sicer nameravajo še okrepiti kampanjo cepljenja proti covid-19, tako da bi odstotek cepljenih odraslih prebivalcev še narasel. Cepijo tudi s poživitvenim odmerkom, ki je na voljo starejšim od 65 let in ranljivim skupinam.

    Na Cipru je polno cepljenih tudi 32,5 odstotka najstnikov, starih 16 in 17 let, ter 13,4 odstotka starih od 12 do 15 let.

Javid je po poročanju britanskega BBC še dejal, da je britanska vlada sprejela priporočilo skupnega odbora za cepljenje in imunizacijo (JCVI), da naj bi poživitveni odmerek prejelo okoli 30 milijonov ljudi.

Po priporočilih naj bi cepili s Pfizerjevim cepivom, in sicer najmanj šest mesecev po prejetem drugem odmerku cepiva proti covid-19. Če Pfizerjevega cepiva ne bi bilo na voljo, JCVI priporoča za poživitveni odmerek polovični odmerek cepiva Moderna. Za tiste, ki se zaradi zdravstvenega stanja, kot so alergije, ne smejo cepiti s cepivoma Pfizer ali Moderna, JVI priporoča uporabo cepiva AstraZeneca.

Poskusi v Veliki Britaniji so tudi pokazali, da je mogoče istočasno združiti poživitveni odmerek s cepljenjem proti gripi.

Novice Tragična zgodba: necepljeni starši za seboj pustili pet sirot
Borisav Jović
Novice Zaradi covid-19 umrl nekdanji prvi mož Jugoslavije

Boris Johnson: Pandemije še zdaleč ni konec

Cepljenje s poživitvenim odmerkom proti covid-19 je del načrtov britanske vlade za obvladovanje pandemije v jesenskem in zimskem času v Angliji. Prav tako je predvideno, da naj bi cepljenje s poživitvenim odmerkom začeli tudi v Walesu. Škotska in Severna Irska časovnico oblikujeta sami, a pričakujejo, da naj bi sprejeli podobno odločitev.

Današnja napoved cepljenja s poživitvenim odmerkom v Angliji je prišla le dan po tem, ko je britanska vlada sprejela odločitev, da bo od prihodnjega tedna v Angliji na voljo en odmerek Pfizerjevega cepiva za vse otroke, stare od 12 do 15 let. Odločitev britanske vlade sledi priporočilu zdravnikov, da bo cepljenje zmanjšalo morebitne motnje v izobraževanju.

Odločitev o cepljenju otrok od 12. do 15. leta še niso sprejeli na Škotskem, v Walesu in Severnem Irskem.

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson je v izjavi pred napovedjo cepljenja s poživitvenim odmerkom opozoril, da pandemije "še zdaleč ni konec", vendar pa "fenomenalen program cepljenja, nova zdravljenja in testiranja" pomenijo, da lahko Združeno kraljestvo "živi z virusom brez večjih omejitev naših svoboščin".

koronavirus, covid-19
Novice Na Hrvaškem z oktobrom obvezna covidna potrdila za zdravstvene delavce
Boris Johnson.
Novice Umrla mati britanskega premierja
Vladimir Putin
Novice Putin v samoizolaciji
Ne spreglejte