Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
7.03

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

Natisni članek

nesreča nesreča ladja Sueški prekop

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 7.03

3 leta

Rešitev v Sueškem prekopu: še tri dni bo gneča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

Plovba skozi Sueški prekop je spet mogoča, saj je upravitelju prekopa (SCA) uspelo splaviti nasedlo kontejnersko ladjo. Za odpravo zastoja več sto ladij, ki čakajo na prečkanje, bodo po navedbah SCA potrebni okoli trije dnevi in pol.

Sueški prekop ladja
Novice Ruska jedrska agencija prek Twitterja ponuja rešitev za zastoje ob zaprtem Sueškem prekopu

Velik napredek pri splavitvi ladje Ever Given, ki je nasedla pred skoraj tednom dni, so naredili danes zjutraj. Nato se je očitno spet zapletlo, saj so mediji zgodaj popoldne poročali, da je ladja spet blokirala to pomembno pomorsko pot med Azijo in Evropo. Malo pozneje so ladjo vendarle uspeli splaviti in sprostiti pot.

Ladja Ever Given, registrirana v Panami, je iz Kitajske namenjena v Rotterdam na Nizozemskem in je plula skozi prekop na poti do Sredozemskega morja. 400 metrov dolga in 59 metrov široka ladja je v torek zavila s predvidene smeri in nasedla. Kanal bo po navedbah SCA v želji po čim hitrejši odpravi zastoja zdaj obratoval 24 ur na dan. Danes dopoldne je za prehod na obeh straneh kanala čakalo 425 ladij, piše STA.

Zaradi blokade se je podražila tudi nafta

Prekop, zgrajen leta 1869 in pozneje razširjen, je pomembna pomorska pot med Azijo in Evropo, ki ladjam prihrani pot okrog Afrike. Po navedbah AFP gre prek kanala več kot deset odstotkov svetovne pomorske trgovine, velik del tega je prevoz nafte in žita. Lani je po podatkih SCA kanal prečkalo 18.829 ladij z 1,17 milijarde ton blaga, leto prej 18.880 ladij z 1,21 milijarde ton blaga.

Ever Given | Foto: Reuters Foto: Reuters Blokada je samo SCA povzročila od 12 do 14 milijonov dolarjev izpada prihodka dnevno. Po ocenah vodilne svetovne zavarovalne in pozavarovalne skupine Lloyd's je blokada ustavila prevoz 9,6 milijarde dolarjev vrednega tovora dnevno. Zaradi blokade se je podražila tudi nafta, vendar so njene cene takoj po sprostitvi prometa začele padati.

V Luki Koper posledic niso občutili

Romunska agencija za varovanje zdravja živali je opozorila tudi na to, da je med čakajočimi ladjami 11 takšnih, ki prevažajo živino iz Romunije. Po podatkih organizacije Animals International bi lahko "tragedija" doletela okoli 130 tisoč živali. Podrobnosti po navedbah AFP niso znane.

V Luki Koper posledic zapore prekopa niso občutili, bi pa bili v primeru nadaljnje blokade v prihodnjih dneh zagotovo soočeni z določenimi zamudami oz. zamiki prihodov, so danes dopoldne pojasnili za STA. Prva kontejnerska ladja, ki je namenjena tudi v Koper, je do Sueza prispela v petek in bi morala po urniku v Koper pripluti prihodnji konec tedna. V nedeljo sta do Sueza pripluli še dve kontejnerski ladji, prav tako namenjeni tudi v Koper, so po pisanju STA dodali.

Sueški prekop ladja zastoj
Novice Na ponovno odprtje Sueškega prekopa čaka več kot 300 ladij

 

Ne spreglejte