Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 1. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indonezija Nizozemska Brazilija

Nedelja, 18. 1. 2015, 11.29

8 let

Usmrtitve tujcev v Indoneziji sprožile ogorčenje, Nizozemska in Brazilija odpoklicali veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Indonezija je danes kmalu po polnoči po tamkajšnjem času z ustrelitvijo usmrtila šest obsojenih preprodajalcev drog, od tega pet tujcev.

Med njimi sta bila tudi državljana Brazilije in Nizozemske, ki sta se odzvali ogorčeno ter odpoklicali svoja veleposlanika iz Indonezije.

Prve usmrtitve odkar je predsedniški stolček zasedel Joko Vidodo Med usmrčenimi so bili še moška iz Nigerije in Malavija ter Indonezijka in Vietnamka. Po poročanju indonezijskih medijev so jih usmrtili istočasno v zaporu na Javi.

Gre za prve usmrtitve v Indoneziji, potem ko je oktobra lani predsedniški stolček zasedel Joko Vidodo, ki je decembra zavrnil prošnjo za pomilostitev omenjenih obsojencev, poleg tega pa še 60 drugih, ki so jih obsodili na smrtno kazen zaradi zločinov, povezanih z drogami.

Indonezija ima stroge kazni za tovrstne zločine, Vidodo pa je razočaral skupine za človekove pravice, ko je izrekel podporo smrtni kazni, čeprav se prikazuje kot reformist.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je današnje usmrtitve označila za "korak nazaj" na področju človekovih pravic v Indoneziji.

Brazilija in Nizozemska odpoklicali veleposlanika Medtem so iz urada brazilske predsednice Dilme Roussef sporočili, da je predsednica zgrožena in ogorčena nad usmrtitvijo njihovega državljana Marca Archerja Cardosa Moreire, potem ko je Indonezija ignorirala še zadnje prošnje, naj Brazilca, ki so ga leta 2004 obsodili zaradi tihotapljenja kokaina v Indonezijo, pomilostijo.

"Izvajanje smrtne kazni, ki jo mednarodna skupnost vse bolj zavrača, resno vpliva na odnose med državama," so sporočili iz urada in dodali, da so brazilskega veleposlanika poklicali domov za posvetovanje.

Nizozemski zunanji minister Bert Koenders pa je sporočil, da je Nizozemska prav tako na posvete poklicala svojega veleposlanika zaradi usmrtitve Anga Kiema Soeija. Minister je vseh šest smrti označil za izredno žalostne in dodal, da je vlada storila vse, kar je lahko, da bi preprečila usmrtitev.

"Smrtna kazen ni prijetna, je pa dobra za Indonezijo" Indonezijski generalni državni tožilec H. M. Prasetjo je danes dejal, da smrtna kazen ni "nekaj prijetnega ali zabavnega", in vztrajal, da so bile usmrtitve izvedene v skladu z zakonom.

"Indonezijo je treba rešiti pred narkotiki. Gre za zločin proti človečnosti, ki škoduje morali mlade generacije," je zatrdil in dodal, da je smrtna kazen dobra za Indonezijo.

Ne spreglejte