Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2021,
12.47

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

šolanje na domu šolanje na daljavo Unicef šolanje

Sreda, 13. 1. 2021, 12.47

3 leta, 3 mesece

Unicef: Otroci si ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
šolanje na daljavo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja, da si otroci ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami. Zato je treba dati prednost ponovnemu odprtju šol, medtem ko vstopamo v drugo leto pandemije bolezni covid-19 in se okužbe še naprej širijo po vsem svetu.

Kljub številnim dokazom o negativnem vplivu zaprtja šol na otroke in vse več dokazom, da šole niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, te ostajajo zaprte v preveč državah, nekatere že skoraj leto dni, opozarjajo v Unicefu, piše STA.

Posledice zaprtja šol so bile katastrofalne: na vrhuncu omejevalnih ukrepov, povezanih s pandemijo, je izobraževanje prekinilo kar 90 odstotkov učencev po vsem svetu, več kot tretjina pa ni imela možnosti izobraževanja na daljavo. Število otrok, ki niso vključeni v izobraževanje, naj bi se povečalo za 24 milijonov in s tem doseglo najvišjo raven v zadnjih letih, navajajo v Unicefu.

Unicef: Spretnosti so nazadovale

Kot opozarjajo, so se zmožnost branja, pisanja in obvladovanje osnov matematike poslabšale, spretnosti, ki jih otroci potrebujejo za uspeh v gospodarstvu 21. stoletja, pa so nazadovale.

Zdravje, razvoj, varnost in dobrobit otrok so močno ogroženi, najbolj ranljivi med njimi pa bodo najbolj občutili uničujoče posledice, so v Unicefu zapisali v sporočilu za javnost.

učilnica otroci | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zaradi zaprtja šol so številni otroci prikrajšani za pomemben obrok, njihovo prehranjevanje se je poslabšalo. Brez vsakodnevnih interakcij z vrstniki in zaradi upada gibanja izgubljajo telesno pripravljenost in kažejo znake duševnih stisk, navajajo v skladu ZN.

Brez varnostne mreže, ki jo šola pogosto ponuja, so bolj izpostavljeni družinskemu nasilju, zlorabam, otroškemu izkoriščevalskemu delu in otroškim porokam. Zato v Unicefu pozivajo, da mora biti zaprtje šol skrajni ukrep, potem ko so bile pretehtane vse druge možnosti, piše STA.

"Zaprtju šol po vsej državi se je treba izogibati, če je le mogoče"

Kot poudarjajo, bi morala biti ocena tveganja za prenos okužb v lokalnem okolju ključni dejavnik pri odločanju o delovanju šol. Zaprtju šol po vsej državi se je treba izogibati, če je le mogoče.

Kjer obstajajo visoke stopnje prenosa bolezni v skupnosti, kjer so zdravstveni sistemi pod izjemnim pritiskom in kjer se zapiranje šol zdi neizogibno, pa je treba sprejeti zaščitne ukrepe za najbolj ranljive otroke, pozivajo v Unicefu. Ti vključujejo zagotovitev, da lahko otroci, ki so izpostavljeni družinskemu nasilju, odvisni od šolske prehrane in katerih starši opravljajo nujna dela, nadaljujejo šolanje v svojih učilnicah.

Ko oblasti začnejo sproščanje omejevalnih ukrepov, mora biti odprtje šol med prvimi. Posebno pozornost je treba nameniti otrokom, ki niso imeli možnosti učenja na daljavo, in zagotoviti, da ne bodo zaostali v znanju za svojo generacijo, dodajajo v Unicefu.

Če bodo šole tudi letos ostale zaprte več mesecev, bodo negativne posledice občutile še naslednje generacije, še opozarjajo v Skladu ZN za otroke, še piše STA.

Zajčkova hiša
Trendi Slovenskim šolarjem skušajo z lutkami razbiti rutino šole na daljavo
Duh časa
Novice Poteza in pol: otrokom za šolanje na daljavo predali že skoraj 1.000 računalnikov #video
Ne spreglejte