SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrla je najstarejša Zemljanka #video

0,93

termometer

Na Japonskem je danes umrla najstarejša Zemljanka, 119-letna Kane Tanaka, so sporočile oblasti japonske regije Fukuoka. Po smrti Tanake je naziv najstarejše osebe na svetu prevzela še ena Japonka, Fusa Tatsumi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Fukuoke Seitaro Hatori je izrazil obžalovanje ob smrti Tanake. "Veselil sem se že, da bi na letošnji dan spoštovanja starejših videl gospo Kane ter praznoval z njeno najljubšo gazirano pijačo in čokolado," je dejal. Dan starejših je na Japonskem državni praznik, ki ga zaznamujejo 19. septembra.

Tanaka je bila do pred kratkim brez večjih zdravstvenih težav, živela pa je v domu za starejše, kjer je čas preživljala ob igranju namiznih iger, reševanju matematičnih ugank ter razvajanju s čokolado in sladkimi pijačami. Načrtovala je, da se bo z invalidskim vozičkom udeležila štafete na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021, vendar ji je to preprečila pandemija.

Japonka Novice Toliko let je dopolnila najstarejša Zemljanka. Privoščila si je steklenico ...

Kdaj v življenju je bila najsrečnejša?

Ko jo je Guinnessova knjiga rekordov leta 2019 imenovala za najstarejšo živečo osebo na planetu, so jo vprašali, v katerem trenutku je bila v življenju najbolj srečna. Odgovorila je, da je bil to točno tisti trenutek, ko je izvedela, da je najstarejša.

Tanaka se je rodila 2. januarja 1903 na jugovzhodu regije Fukuoka na Japonskem. To je bilo leto, ko sta brata Wright opravila prvi polet na motorni pogon, Marie Curie pa je postala prva ženska, ki je dobila Nobelovo nagrado. V svoji mladosti je Tanaka vodila podjetje za prodajo rezancev in trgovino z riževimi torticami. Leta 1922 se je poročila s Hidom Tanako, s katerim sta imela štiri otroke, še enega pa sta posvojila, še poroča AFP.

Japonska ima po podatkih Svetovne banke najstarejše prebivalstvo na svetu, saj je približno 28 odstotkov ljudi starih 65 let ali več.

državni zbor Novice Kdo bodo novi in stari obrazi državnega zbora?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin