Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

3

Natisni članek

Helmut Kohl

Petek, 16. 6. 2017, 17.23

6 let, 6 mesecev

Umrl je nekdanji nemški kancler Helmut Kohl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

3

Helmut Kohl | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 88. letu starosti je na svojem domu v Ludwigshafnu umrl nekdanji nemški kancler Helmut Kohl.

Helmut Kohl se je rodil 3. aprila 1930 v mestu Luwigshafen v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško. Pri 39 letih je postal najmlajši premier katere od nemških zveznil dežel – vodil je domačo Porenje-Pfalško.

Leta 1976 je prevzel krščansko Unijo in prepričljivo zmagal na volitvah (stranka je dobila 48,6 odstotka glasov), vendar vseeno ostal brez kanclerskega položaja, saj je njegova stranka za las zgrešila večino, zato je vodenje vlade morala prepustiti navezi socialdemokratov in liberalcev, ki jo je vodil Helmut Schmidt.

Na kanclerskem položaju je zdržal 16 let

Kohl se je na kanclerski položaj zavihtel oktobra 1982, ko so dotedanji liberalci, ki so bili do takrat v koaliciji s socialdemokrati, podprli konstruktivno nezaupnico in se obrnili na desno. Kohl je tako postal šesti nemški povojni kancler. Marca naslednje leto (1983) je njegova krščanska Unija dobila 48,8 odstotka glasov in z liberalci oblikovala koalicijo.

Kohl je kot kancler igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčij. | Foto: Reuters Kohl je kot kancler igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčij. Foto: Reuters

Na kanclerskem mestu se je zadržal 16 let, nato pa ga je premagal socialdemokratski izzivalec Gerhard Schröder. Kohla je na čeku CDU leta 2000 nasledila njegova varovanka Angela Merkel.

Po padcu leta 2008 se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, pristal je na vozičku in le težko govoril. Dodatno se je njegovo stanje poslabšalo leta 2015. Po nekaj operacijah je več mesecev preživel v bolnišnici. Jeseni se je nato le vrnil domov v Ludwigshafen, piše STA.

Velik zagovornik samostojne Slovenije

Nekdanji nemški kancler je bil tudi eden največjih zagovornikov samostojnosti Slovenije. Nemčija je namreč kot prva država EU priznala samostojnost naše države. Kohl je za te zasluge prejel tudi red za izredne zasluge Republike Slovenije.

Merklova: Še dolgo bomo občudovali Kohlovo odločnost pri združitvi Nemčije

Nemška kanclerka in predsednica krščanskih demokratov Angela Merkel se je na nemškem veleposlaništvu v Rimu poklonila Kohlu. Dejala je, da bodo še dolgo občudovali, kako odločno so Kohl in njegovi sodelavci izkoristili priložnost za združitev Nemčije. "To je bila največja politična umetnost v službi ljudi in miru," je dejala Merklova. "Helmut Kohl je s tem postal sreča za Nemce," je dodala. Priznala je, da je Kohl močno vplival tudi na njeno življenjsko pot. "Tudi osebno sem zelo hvaležna, da je obstajal," je povedala.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je prav tako spomnil na njegove zasluge pri nemški združitvi. "Uspelo mu je doseči nemško združitev v mirnem dogovoru in z dobrim sodelovanjem z našimi evropskimi sosedami. Njemu se zahvaljujemo, da je bila Nemčija potrjena kot evropski in združen narod," je danes zapisal Steinmeier v sporočilu Kohlovi vdovi Maike Kohl-Richter.

V pismu je še poudaril, kako strastno se je Kohl boril za evropsko združitev in da si je do zadnjega prizadeval za evropsko idejo. "Njegov politični instinkt, njegove številne izkušnje in njegova odlična nadarjenost, da si je pri naših sosedah pridobil zaupanje, so pripomogle k temu, da je prepoznal enkratno zgodovinsko priložnost in jo z odločnostjo zagrabil," je še dodal Steinmeier.

Dolgoletnemu kanclerju se je poklonil tudi njegov naslednik na tem položaju Gerhard Schröder. Dejal je, da bo njegovo ime za vedno zapisano ob združitvi Nemčije in Evrope. "Čeprav sva leta 1998 borila težko kampanjo eden proti drugemu in se v mnogih političnih vprašanjih nisva strinjala, sem vedno zelo spoštoval njegov zgodovinski dosežek," je dejal.

Kučan o Kohlu: Eden zadnjih državnikov, ki so verjeli v evropsko idejo

Milan Kučan | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek "Helmut Kohl je bil eden zadnjih državnikov, ki so verjeli v evropsko idejo, idejo evropskega združevanja, ker je doživel grozote tiste vojne, na podlagi katere so potem Evropejci rekli 'nikoli več' in so začeli odstranjevati razloge za rojevanje novih vojn in konfliktov v Evropi," je dejal bivši predsednik republike Milan Kučan.

Navedel je, da je imel s Kohlom večkrat pogovore. "Bil je človek, ki je skupaj s takratnim zunanjim ministrom in podkanclerjem Genscherjem poskrbel za relativno zgodnje priznanje Slovenije v njenih naporih, da pride do samostojnosti in ki se je tudi pozneje zavzemal za to, da je Slovenija čim prej prišla v Evropsko unijo," je povedal Kučan.

"Bil je prijatelj Slovenije, bil je človek, ki je razumel nove procese v Evropi in mislim, da je z njegovim odhodom z mesta kanclerja pravzaprav takrat nastala v Evropi velika praznina, ki jo zdaj tako ali drugače poskuša nadomeščati sedanja kanclerka Angela Merkel," je še strnil Kučan.

Peterle o Kohlu: Spominjam se ga kot zaveznika v kritičnem trenutku

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je ob smrti Kohla dejal, da se ga bo spominjal kot zaveznika in prijatelja v kritičnem trenutku, ko je šlo za mednarodno priznanje Slovenije.

 

Slovenski državni vrh se poklanja spominu na Kohla

"Z žalostjo sem prejel vest, da se je poslovil velik državnik, prijatelj Slovenije in Evropejec, Helmut Kohl," je prek Twitterja sporočil predsednik republike Borut Pahor.

"Zapustil nas je velikan evropskega povezovanja Helmut Kohl. Državnik z veliko začetnico in navdih mnogim. Slovenija je izgubila prijatelja," je na Twitterju zapisal premier Miro Cerar.

"Nikoli ne bomo pozabili Helmuta Kohla, očeta ponovne združitve Nemčije, podpornika evropskega združevanja in mednarodnega priznanja Slovenije," pa je zapisal zunanji minister Karl Erjavec.

Tudi iz sveta številni odzivi na smrt dolgoletnega nemškega kanclerja 

V Bruslju zastave že visijo na pol droga. "Pogrešali ga bomo, saj je bil Evropi in meni osebno pravi zaupnik in zaveznik. Mene osebno je vodil in spremljal po vseh evropskih poteh," je povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Bruslju. Juncker je poudaril njegovo vlogo v združevanju Nemčije in "gradnji mostov proti Zahodu in Vzhodu", pomembni pa so bili tudi njegovi načrti za prihodnost Evrope. Ko je imel možnost, se je vedno odločil za Evropo, je dodal predsednik Evropske komisije.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je zapisal, da je "od nas odšel velik Nemec in še večji Evropejec. Poklanjam se življenjskim dosežkom Helmuta Kohla."

"Vedno se bom spominjal Helmuta Kohla. Prijatelja in državnika, ki je pomagal ponovno združiti Evropo," pa je tvitnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je dejal, da je bil Kohl velik državnik, nemški politik in predvsem Evropejec, ki je naredil zelo veliko za nemško enotnost, pa tudi za povezovanje Evrope. "To je velika zapuščina. Tako nam bo ostal v spominu," je dejal.

Nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush je dejal, da je bil Kohl "pravi prijatelj svobode". Označil ga je za eno največjih političnih osebnosti v povojni Evropi. Dodal je, da je bil Kohl "eden njegovih največjih prijateljev", skupaj sta v okviru zveze Nato delala na mirnem končanju hladne vojne in združenju obeh Nemčij. "Pri vseh naših naporih je bil Helmut skala - močan in stanoviten," je še pisalo v Bushevem sporočilu za javnost.

Ne spreglejte