Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
14.34

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

18

Natisni članek

ZDA državni sekretar COVID-19 smrt Colin Powell

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 14.34

2 leti, 6 mesecev

Zaradi zapletov s covidom-19 je umrl Colin Powell

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

18

Colin Powell | Leta 2001 je bil potrjen za zunanjega ministra nekdanjega predsednika Georgea W. Busha.  | Foto Guliverimage

Leta 2001 je bil potrjen za zunanjega ministra nekdanjega predsednika Georgea W. Busha.

Foto: Guliverimage

Zaradi bolezni covid-19 je umrl Colin Powell, nekdanji ameriški zunanji minister in poveljnik vojske. V svoji bogati karieri je kot stotnik sodeloval v vojni v Vietnamu ter pozneje postal poveljnik ameriške vojske in prvi temnopolti zunanji minister ZDA. Njegov mandat je zaznamovala predvsem invazija na Irak, ki se ji je, kot je pripovedoval pozneje, želel na vsak način izogniti, a se je izkazala za neizogibno. Priznal je tudi, da so med posredovanjem v Iraku naredili hude napake.

"Štiriinosemdesetletni Powell je bil polno cepljen. Zahvaljujemo se zdravstvenemu osebju v nacionalnem zdravstvenem centru Walter Reed za skrbno zdravljenje. Izgubili smo izjemnega in ljubečega moža, očeta, dedka in odličnega Američana," je povedala družina Powell.

Colin Luther Powell se je rodil 5. aprila 1937 v Harlemu v New Yorku pri jamajških priseljencih. Po odraščanju v južnem Bronxu je Powell obiskoval šolo na City Collegeu v New Yorku, kjer je sodeloval pri ROTC. Vodil je ekipo za natančne vaje in dosegel najvišji čin, ki ga ponuja korpus, kadetski polkovnik.

Pomembno vlogo je imel v Južnem Vietnamu 

Po diplomi leta 1958 je vstopil v ameriško vojsko, v šestdesetih letih pa je dvakrat obiskal Južni Vietnam. Po napredovanju v kapitana je leta 1962 odšel v Vietnam, kjer je bil višji taktični svetovalec  2. bataljona, 3. pehotnega polka in 1. divizije vojske Republike Vietnam. Ta enota je izvajala operacije proti vstaji proti vietnamskim komunistom v zelo sporni dolini A Shau blizu meje z Laosom. Powell je med to turnejo svetoval trem zaporednim vietnamskim poveljnikom, bil je dvakrat ranjen, tudi med strmoglavljenjem helikopterja, v katerem je rešil dva vojaka.

Bil je prvi temnopolti zunanji minister ZDA

Od leta 1987 do 1989 je bil svetovalec za nacionalno varnost nekdanjega predsednika Ronalda Reagana, od leta 1989 pa predsednik Združenega štaba pri nekdanjem predsedniku Georgeu W. Bushu.

Leta 2001 je bil potrjen za zunanjega ministra nekdanjega predsednika Georgea Busha. Postal je prva temnopolta oseba v zgodovini ZDA, ki je prevzela to vlogo. Takrat je postal tudi najvišji temnopolti uradnik v zgodovini ZDA.

Colin Powell je bil leta 2010 gost blejskega strateškega foruma.  | Foto: STA , Colin Powell je bil leta 2010 gost blejskega strateškega foruma. Foto: STA ,

Z napadom na Irak si je pridobil zaupanje in zlato medaljo

Med prvo zalivsko vojno leta 1991, ki jo je po iraški zasedbi Kuvajta sprožil ameriški predsednik George Bush starejši, je bil eden od glavnih "obrazov" te vojne. Čeprav Powell sprva ni želel uporabiti ameriških vojakov, ko je Irak napadel Kuvajt leta 1990, je postal eden od najbolj zaupanja vrednih predstavnikov uprave, ko je končno prišel napad na vojsko Sadama Huseina. "Najprej ga bomo odrezali. Nato ga bomo ubili," je takrat na tiskovni konferenci slavno dejal Powell, ki je govoril o iraški vojski.

Po napadu je Powell postal nekakšen narodni heroj, ki je v prvih nekaj letih po vojni užival 71-odstotno naklonjenost. Njegova prizadevanja med vojno so mu prinesla tudi dve vidni nagradi: zlato medaljo kongresa marca 1991 kot "priznanje za njegovo izjemno uspešnost pri načrtovanju in usklajevanju" odziva ZDA na invazijo na Irak ter predsedniško medaljo svobode.

Powell Colin | Foto: STA , Foto: STA ,

Powell: Mislim, da je bila operacija napačna, zelo napačna

Leta 2003 se je znašel v zgodbi, ki je omadeževala njegov ugled. Februarja 2003 je namreč v Varnostnem svetu Združenih narodov utemeljeval potrebo napada na Irak, ker da ima zaloge orožja za množično uničevanje. Pozneje se je izkazalo, da so bili dokazi, ki jih je predstavljal, lažni in prirejeni. So pa zaradi njih ZDA z zavezniki marca tistega leta sprožile napad na Irak.

Powell je sicer pred napadom na Irak dolgo okleval, v Bushevi administraciji pa so napad zelo glasno zagovarjali. Na koncu ga je kljub lastnim pomislekom podprl tudi sam in opravil govor v VS ZN, ki se je potem zapisal v zgodovino.

Da je bil ta govor velik madež za ZDA in za njegovo kariero, je pozneje priznal tudi Powell sam. "Moje osebno prepričanje je bilo, da smo po zavzetju Bagdada naredili strašne strateške napake," je dejal in opozoril zlasti na razpustitev iraške vojske. "Mislim, da je bila operacija napačna, zelo napačna. Bilo je boleče. Še vedno je," je dejal. 

Novice Colin Powell za prenovo Republikanske stranke
Ne spreglejte