SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ultimat upornikom se je iztekel, Turčinov ukazal posebno operacijo na vzhodu (video)

1

termometer

Po izteku ultimata proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine je začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov danes podpisal odlok, s katerim je ukazal posebno operacijo na vzhodu Ukrajine.

V Ukrajini se je danes ob 9. uri po krajevnem času (8. uri po srednjeevropskem) iztekel ultimat, ki so ga začasne ukrajinske oblasti postavile proruskim separatistom, da na vzhodu države zapustijo zasedene upravne zgradbe in položijo orožje. Na območju je za zdaj še mirno, medtem ko je začasni ukrajinski predsednik ukazal posebno operacijo na vzhodu Ukrajine.

"Ostajamo na svojih položajih. Nihče od nas se ne bo predal," je sporočil predstavnik aktivistov v mestu Lugansk Aleksej Čmulenko in dodal, da imajo dovolj streliva, vode in hrane.

Turčinov dopušča možnost referenduma Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je danes omenil možnost izvedbe referenduma na državni ravni o preoblikovanju države v federacijo z večjo avtonomijo za območja na vzhodu Ukrajine z večinskim ruskim prebivalstvom.

Proruske milice, ki so zavzele vladne zgradbe v posameznih regijah, kot je Doneck, zahtevajo lokalne referendume o večji avtonomiji ali priključitvi Rusiji.

Turčinov ni popustil njihovim zahtevam, je pa dopustil možnost referenduma na državni ravni, katerega izid je precej manj gotov, kot če bi ga izvedli na lokalni ravni. Večina v Kijevu in na zahodu države namreč zavrača zamisel o federalizaciji Ukrajine.

Putina prosijo za pomoč Ruski predsednik Vladimir Putin z vzhoda Ukrajine, kjer so proruski protestniki zasedli upravne stavbe, prejema številne prošnje za pomoč, tamkajšnje dogajanje pa spremlja z "veliko zaskrbljenostjo," je danes novinarjem dejal njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Milijardna pomoč za Ukrajino iz ZDA ZDA so danes Ukrajini odobrile milijardo dolarjev pomoči v obliki poroštev za posojila. Gre za del svežnja pomoči, namenjenega okrevanju ukrajinskega gospodarstva po političnih pretresih v tej državi. Začasna odprava carinskih dajatev na uvoz iz Ukrajine Zunanji ministri EU so medtem v Luksemburgu dokončno potrdili trgovinske in finančne ukrepe v podporo Ukrajini. Ti vključujejo milijardo evrov posojil državi v zameno za gospodarske reforme in začasno odpravo carinskih dajatev na uvoz iz Ukrajine, s čimer bo ta država dobila cenejši dostop do trga unije.

Trgovinski ukrepi, ki bodo začeli veljati konec aprila, bodo odpravili za približno pol milijarde evrov dajatev na leto. Ukrajini v zameno ni treba sprejeti vzajemnih ukrepov, ne sme pa zvišati obstoječih uvoznih dajatev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin