Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ukrajina

Četrtek, 17. 12. 2015, 19.42

8 let

Ukrajinsko sodišče prepovedalo Komunistično partijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ukrajinsko sodišče v Kijevu je prepovedalo delovanje ukrajinske Komunistične partije, ki tako ne bo smela sodelovati na nobenih volitvah več.

Stranka sicer ne igra več pomembne vloge v ukrajinski politiki, vseeno pa so v Amnesty International odločitev sodišča označili za očitno kršitev svobode izražanja.

Odločitev o prepovedi Komunistične partije je na pobudo pravosodnega ministrstva v sredo potrdilo okrožno sodišče v Kijevu. Proces je potekal 18 mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev krši svobodo izražanja S tem je tej stranki prepovedano sodelovanje na lokalnih in državnih volitvah. Partija je sicer že zdaj precej potisnjena ob rob. Na zadnjih parlamentarnih volitvah v državi lansko leto prvič v zgodovini demokratične Ukrajine ni osvojila nobenega poslanskega mandata.

Kljub sporni zgodovini Komunistične partije v času komunistične diktature v nekdanji Sovjetski zvezi pa so v organizaciji Amnesty International mnenja, da odločitev sodišča krši svobodo izražanja. Pozivajo k takojšnji odpravi odločitve sodišča, še poroča AFP.

Korak nazaj za Ukrajino "Ta odločitev vodi Ukrajino nazaj, ne naprej na poti reform k večjemu spoštovanju človekovih pravic," je v imenu Amnesty International dejal John Dalhuisen, ki je v tej nevladni organizaciji, ki se bori za zaščito človekovih pravic, pristojen za območje Evrope in Srednje Azije.

Vodja ukrajinske Komunistične partije je ocenil, da je odločitev sodišča v Kijevu nezakonita, in napovedal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Trn v peti prozahodnih oblasti Komunistična partija je sicer vse od padca proruskega režima Viktorja Janukoviča v začetku leta 2014 trn v peti prozahodnih oblasti. Oleksandr Turčinov, ki je po odstavitvi Janukoviča opravljal dolžnosti predsednika države do volitev, je partijo obtožil, da pomaga proruskim upornikom, ki so začeli upor na vzhodu države. S tem se je začel tudi postopek za njeno prepoved.

Partija oktobra lani na parlamentarnih volitvah tudi ni presegla praga za vstop v parlament, kar je bilo prvič v zgodovini demokratične Ukrajine. Do padca podpore je prišlo tako zaradi ruske okupacije Krima kot tudi zaradi izgube baze volivcev na vzhodu države, ki ga nadzorujejo separatisti.

Prekinitev povezave s sovjetsko zgodovine Pa tudi sicer si nove prozahodne oblasti v Kijevu želijo povsem prekiniti povezave s svojo sovjetsko zgodovino. Parlament je tako lani prepovedal uporabo večine komunističnih simbolov in organizacij. Odstranili so vse spomenike iz nekdanjih sovjetskih časov, preimenovali pa so tudi številne ulice, ki so bile poimenovane po osebah iz tistih časov, še navaja AFP.

Ne spreglejte