Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
8.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 8.08

7 let, 12 mesecev

Ukrajinski premier v protestih vidi znamenja državnega udara

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajinski premier Mikola Azarov je proteste, ki so se v državi razmahnili po odstopu državnega vodstva od sklenitve pridružitvenega sporazuma z EU, primerjal z državnim udarom.

Označil jih je kot nezakonite in menil, da so "ušli z vajeti".

V mestni hiši so pripravljali hrano, zdravniki so oskrbeli ranjene Več deset tisoč ljudi protestira v Kijevu, protestniki so zasedli mestno hišo in zaprli dostop do vladnega poslopja. V mestni hiši so pripravljali hrano, zdravniki so oskrbeli ranjene, tam so aktivisti celo spali. Na stavbo so s sprejem napisali Sedež revolucije.

Premier je bil do njihovega ravnanja oster. "Blokiranje dela državnih institucij ne pomeni miroljubnih demonstracij. To ima vsa znamenja udara," je v pogovoru z veleposlaniki EU, Kanade in ZDA poudaril Azarov. "To je zelo resno," je izpostavil.

"Iz masovnega protesta je nastal protest, ki je ušel z vajeti" Prevzem nadzora nad ključnimi vladnimi stavbami bi pomenilo, da bi Ukrajinci prenehali dobivati pokojnine in plače "v nekaj dneh", je opozoril premier. Po njegovem gre za načrt "prisilnega zavzetja parlamenta", politike, ki so se pridružili protestom, pa je očital radikalizacijo situacije. "Iz masovnega protesta je nastal protest, ki je ušel z vajeti," pravi Azarov.

Premier se je z veleposlaniki sestal, potem ko je policija konec tedna nasilno posredovala proti protestnikom. Poškodovanih je bilo skoraj 200 ljudi, tudi več novinarjev. Zahodne države so ogorčene, predsedujoča EU Litva pa je napovedala uvedbo preiskave.

"Smo potrpežljivi, a želimo, da naši partnerji ne mislijo, da je vse dovoljeno" Azarov je veleposlanike pozval, naj pri opozicijskih voditeljih zahtevajo, naj ne dovolijo nasilja proti policistom ter naj pristanejo na miroljuben dialog. Odpovedati bi se morali postavljanju ultimatov in sesti za pogajalsko mizo.

"Smo potrpežljivi, a želimo, da naši partnerji ne mislijo, da je vse dovoljeno," je še povedal premier. Proti miroljubnim protestnikom pa policija ne bo posredovala z nasiljem, je zagotovil.

Putin označil proteste v Ukrajini za pogrom Ruski predsednik Vladimir Putin je protivladne proteste obsodil. "Dogodki v Ukrajini delujejo bolj kot pogrom kot revolucija," je dejal Vladimir Putin med obiskom v Armeniji. Po njegovi oceni so protesti povezani z notranjimi političnimi boji in gre za "napačen start" predsedniških volitev, ki bodo leta 2015.

Prepričan je tudi, da so jih pripravili "od zunaj". "Vidimo, kako dobro organizirane skupine so vpletene," je dodal. Po njegovem gre za "poskus destabilizacije zakonite vlade".

Začela se je splošna stavka Po nedeljskih protestih pa se je danes v Ukrajini začela splošna stavka. Več tisoč protestnikov je preteklo noč preživelo na trgu v središču Kijeva, kjer so postavili velike vojaške šotore. Ves čas so potekali nastopi glasbenikov, protestnike pa so obiskovali opozicijski poslanci. Protestniki so blokirali sedež vlade s ciljem, da jo bodo prisilili k odstopu.

Ukrajinske varnostne sile so v nedeljo posredovale proti protestnikom, pri čemer so uporabile dimne bombe. Protestniki so v policiste metali kamne in molotovke, po navedbah policije je bilo poškodovanih okoli sto policistov, ranjenih je bilo tudi 50 demonstrantov.

Množični protesti, največji po oranžni revoluciji leta 2004, so posledica odločitve ukrajinske vlade, da se zaradi nasprotovanja Rusije za zdaj odpove sklenitvi pridružitvenega sporazuma z EU, ki bi ga morali po načrtih podpisati prejšnji teden v Vilni.

Ne spreglejte