Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 12. 2023,
10.03

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,99

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina

Sobota, 23. 12. 2023, 10.03

9 mesecev, 1 teden

668. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinska vojska sestrelila tri ruska bojna letala Su-34

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,99
Ruska letala Su-34 | Kremelj ukrajinskih trditev ni komentiral. | Foto Shutterstock

Kremelj ukrajinskih trditev ni komentiral.

Foto: Shutterstock

Ukrajinska vojaška obramba je na jugu države sestrelila tri ruske bombnike/lovce, je sporočila ukrajinska vojska. Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk je dejal, da so ruska vojaška letala Su-34 sestrelili v petek okoli poldneva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski minister za obrambo Rustem Umerov je medtem napovedal, da bodo Ukrajince, ki živijo v tujini pozvali, naj se pridružijo vojski.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:
15.37
V tujini živeče Ukrajince bodo pozvali, naj se pridružijo vojski
13.34 Ruska volilna komisija zavrnila kandidaturo nasprotnice Kremlja
9.58 Ukrajinska vojska sestrelila tri ruska bojna letala Su-34

15.37 V tujini živeče Ukrajince bodo pozvali, naj se pridružijo vojski

Zaradi zmanjšanja pomoči iz tujine je ukrajinska vojska prisiljena okrniti operacije proti ruskim silam. Minister za obrambo Rustem Umerov je zato napovedal, da se bodo morali Ukrajinski moški, stari od 25 do 60 let, ki živijo v tujini, prijaviti na služenje vojaškega roka. Čeprav je dejal, da gre za vabilo, je nakazal, da bi tiste, ki se ne bodo odzvali, lahko doletele sankcije, poroča BBC.

Umerov je v intervjuju za Die Welt, Bild in Politico novačenje opisal kot čast, ne pa kazen. "Še vedno razpravljamo, kaj bi se lahko zgodilo, če se ti Ukrajinci ne zglasijo prostovoljno," je priznal v intervjuju.

Predsednik Volodimir Zelenski je novinarjem v torek povedal, da ukrajinska vojska potrebuje med 450 in 500 tisoč novih vojakov, a dejal, da gre za občutljivo zadevo.

BBC Ukrainian je v analizi podatkov statistične agencije EU Eurostat novembra ugotovil, da je približno 768 tisoč ukrajinskih moških, starih od 18 do 64 let, od začetka obsežne ruske invazije zapustilo državo. Število ne vključuje državljanov, ki živijo zunaj EU, ali tistih, ki so pred februarjem 2022 prebivali kjerkoli v tujini.

13.34 Ruska volilna komisija zavrnila kandidaturo nasprotnice Kremlja

Ruska osrednja volilna komisija je zavrnila kandidaturo novinarke in nasprotnice Kremlja Jekaterine Duncove za predsedniške volitve prihodnje leto. Komisija se je sklicevala na napake v dokumentih, ki jih je predložila Duncova. Ta se sicer zavzema za mir in demokratične procese v Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja komisije Ela Pamfilova je povedala, da so člani soglasno zavrnili kandidaturo Duncove. Zaradi odločitve komisije tako ne more nadaljevati v naslednjo fazo postopka, to je zbiranje več tisoč podpisov podpornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štiridesetletna Duncova je vložila dokumente za kandidaturo na marčevskih volitvah kot neodvisna kandidatka. Pamfilova, ki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa velja za tesno zaupnico ruskega predsednika Vladimirja Putina, je danes razkrila, da se je za predsedniško kandidaturo prijavilo 29 ljudi.

Putin je v začetku decembra potrdil, da se bo na volitvah potegoval za nov predsedniški mandat. To bi mu omogočilo obstanek na oblasti najmanj do leta 2030. Po pričakovanjih si bo peti mandat zagotovil brez težav.

Putin, ki je kot predsednik ali premier na oblasti od leta 1999, je v sistemu, v katerem skoraj ni možnosti oziroma je zatiran, na oblasti dlje kot katerikoli ruski voditelj po sovjetskem voditelju Josipu Stalinu.

Vladimir Putin
Novice Putin: To je to

9.58 Ukrajinska vojska sestrelila tri ruska bojna letala Su-34

Ukrajinska vojaška obramba je na jugu države sestrelila tri ruske bombnike/lovce, je sporočila ukrajinska vojska. Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk je dejal, da so ruska vojaška letala Su-34 sestrelili v petek okoli poldneva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj ukrajinskih trditev ni komentiral. Ruski vojni bloger Fighterbomber pa je medtem po poročanju AFP sporočil, da je Rusija utrpela izgube, verjetno zaradi delovanja ukrajinskega raketnega sistema zračne obrambe Patriot.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v petkovem nočnem nagovoru zahvalil vojakom, ki so sestrelili rusko letalo v južni regiji Herson. "To je dosežek naših zračnih sil in konkreten dosežek protiletalske raketne brigade iz Odese. Hvala, fantje," je dejal.

Zelenski je v nagovoru še povedal, da je s predsednikom nizozemske vlade Markom Ruttejem govoril o dobavi ameriških bojnih letal F-16. Nizozemska je v petek sporočila, da pripravlja dobavo 18 letal F-16, ki jih je obljubila Ukrajini, ko bodo njeni piloti usposobljeni.

Ukrajinski tank
Novice Poglejte si posnetek smrtonosnega spopada med ukrajinskim in ruskim tankom #video
Kijev
Novice V ruskem napadu z droni v Kijevu dva ranjena
Vladimir Putin
Novice To so razlogi, da je Putin vse bolj prepričan v zmago nad Ukrajino
Ne spreglejte