Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Petek,
16. 2. 2018,
8.54

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

tujci v Sloveniji

Petek, 16. 2. 2018, 8.54

6 let, 1 mesec

Tujci v Sloveniji

Ukrajinka: Čeprav je Slovenija majhna, ima vse, kar ti srce poželi

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Olga Perederiy | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Olga Perederiy je 23-letna edinka, ki prihaja iz Zaporožja v Ukrajini. Večina jo pozna kot izjemno krožno napadalko, od lanskega leta pa pod številko 77 igra tudi za slovenski rokometni klub Krim. Poleg rokometa uživa tudi v novem hobiju: ustvarjanju manikire z gel laki. 

Olga se je kot edini otrok rodila v družino športnikov, že njeni starši so se namreč ukvarjali z veslanjem. Sama se s športom ukvarja od šestega leta starosti, med drugim pa se je preizkusila tudi v judu, kajakaštvu, plavanju, odbojki, namiznem tenisu, na koncu pa se posvetila rokometu.

Ukrajina, Rusija, Slovaška

"Rokometu se lahko zahvalim, da imam veliko prijateljev iz različnih držav," je povedala igralka. Svojo kariero je začela v Ukrajini, nato pa je še tri leta igrala za ruski rokometni klub Rostov - Don: "V Rusiji sem si poškodovala koleno, nato pa sem imela še operacijo na srcu." Po končani pogodbi v Rusiji je začela igrati za Slovaško.

Čas za naslednji korak

Dobri dve leti je igrala za slovaški rokometni klub Iuventa, nato pa sta se z agentom odločila, da je čas za nove izzive. "Čas je bil za korak naprej," je povedala. "Najboljša izbira je bil Krim," za Slovenijo se je odločila, kot pravi sama, zaradi "odlične mlade ekipe, ki igra tudi v ligi prvakov in ima dobrega trenerja". Olgo Perederiy večina pozna kot izjemno krožno napadalko, od lani pa pod številko 77 igra tudi za slovenski rokometni klub Krim.  | Foto: Sportida Olgo Perederiy večina pozna kot izjemno krožno napadalko, od lani pa pod številko 77 igra tudi za slovenski rokometni klub Krim. Foto: Sportida

Preden je podpisala pogodbo, še ni bila v Sloveniji. "Slovenija mi je zelo všeč," je povedala Olga, ki je še posebej navdušena nad Ljubljano: "Ljubljana je tako lepo mesto." Kljub temu, da je Slovenija majhna država, ima, kot pravi Olga, vse, kar ti srce poželi, "gore in morje". Obiskala je že veliko mest, saj imajo vsak teden tekme po vsej Sloveniji: "Žal sem videla le dvorane," je povedala in dodala, da je kljub temu bila že na Bledu: "Bled je zelo lep."

Slovenščina je težka, Slovenci pa prijazni

"V Sloveniji se imam lepo, ljudje so prijazni in poskrbijo za to, da se počutiš dobrodošlega," je povedala in dodala, da ji, kadarkoli potrebuje kakšne informacije, ljudje vedno z veseljem priskočijo na pomoč. Pravi, da je sama zelo pozitivna in prijazna oseba, zato z nikomer še ni imela nobenih težav. 

Perederiyjeva meni, da je slovenščina zelo težek jezik: "Na srečo približno 70 odstotkov vsega že razumem, ampak še vedno govorim samo angleško."  S športom se ukvarja že od šestega leta starosti. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl S športom se ukvarja že od šestega leta starosti. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Čeprav sta obe državi slovanski, sta precej drugačni

Največja razlika med Slovenijo in Ukrajino je znanje angleščine: "V Sloveniji skoraj vsi govorijo angleško, v Ukrajini pa zna angleško zelo, zelo malo ljudi." Poleg tega, da pogreša družino in prijatelje tako pogreša tudi govorjenje v svojem maternem jeziku.

Razlika je tudi v načinu življenja, pravi rokometašica in pojasnjuje, da so življenjske razmere v Ukrajini trenutno zelo težke. "V Sloveniji so ljudje veliko bolj odprti, veseli in prijazni," pravi Olga, ki meni, da imamo vse možnosti za lepo in dobro življenje. 

V Sloveniji odkrila nov hobi: manikiro

Preizkusila je bel lak s svetlečimi rožnatimi trakovi ter rožnat lak z belimi kristalčki.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Preizkusila je bel lak s svetlečimi rožnatimi trakovi ter rožnat lak z belimi kristalčki.  Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Njeno življenje v Sloveniji ni preveč zapleteno: "Pojem zajtrk, grem na jutranji trening, pojem kosilo, počivam, se odpravim na večerni trening, pojem večerjo in počivam."

Nedavno pa je začela tudi z nov hobi, in sicer manikiro z gel laki za nohte. Kupila si je vse potrebne pripomočke in se lotila ustvarjanja.

Ker je ljubezen do tega konjička šele odkrila, je nohte za zdaj urejala samo sebi. Preizkusila je bel lak s svetlečimi rožnatimi trakovi ter rožnat lak z belimi kristalčki. 

Ne spreglejte