Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
7.43

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

Donald Trump jeklo aluminij Emmanuel Macron Angela Merkel

Torek, 1. 5. 2018, 7.43

5 let, 11 mesecev

Trump si je še enkrat premislil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je EU, Kanado in Mehiko izvzel iz ukrepa povišanja carin na jeklo in aluminij za še zadnjih 30 dni. Podaljšek je bil sprejet nekaj ur pred iztekom prve izjeme na višje carine, ki jih je Trump uvedel 8. marca.

Trump je 8. marca uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in desetodstotne carine na uvoz aluminija. Iz ukrepa je začasno izvzel EU, Kanado, Mehiko, Avstralijo, Argentino in Brazilijo.

Bela hiša je sporočila, da se je Trumpova vlada medtem dogovorila o zmanjšanju uvoza jekla iz Južne Koreje, z Argentino, Avstralijo in Brazilijo pa je prav tako dosegla podoben načelen dogovor.

To najverjetneje pomeni, da višje carine za omenjene države ne bodo veljale, EU, Kanada in Mehika pa bodo morale nadaljevati pogajanja.

Bela hiša je sporočila, da se Trumpova vlada osredotoča na kvote za omejitev uvoza, preprečevanje preprodaje in zaščito nacionalne varnosti.

borza, tečaji | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hitro po napovedi ukrepa padec na borzah

Trump je ob razglasitvi svojih carin dejal, da je to potrebno zaradi zaščite nacionalne varnost ZDA. Domače proizvajalce je treba ohraniti pri življenju za primer vojne, ko bi ZDA potrebovale lastne vire jekla in aluminija.

Njegov ukrep je naletel na kritike tudi doma tako pri demokratih kot tudi republikancih, borze pa so padle.

Po valu kritik je Trump ukrep omilil z začasnimi izjemami do 1. maja za EU, Mehiko, Kanado, Avstralijo, Argentino in Brazilijo.

Južna Koreja je vmes sama pristala v zmanjšanje uvoza jekla v ZDA in bo dokončno izvzeta novih carin, ki pa še naprej veljajo na primer za zaveznico Japonsko, pa tudi za Kitajsko in Rusijo ter preostali svet.

Prepričevala sta ga tudi Macron in Merklova

Trumpa sta proti carinam pretekli teden v Beli hiši v živo prepričevala francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, vendar je obdržal karte pod mizo.

donald trump, angela merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Merklova je v nedeljo govorila po telefonu z Macronom in britansko premierko Thereso May. Strinjali so se, da je EU odločena braniti svoje trgovinske interese.

To pomeni uresničitev grožnje, da bo EU v primeru višjih carin na jeklo in aluminij udarila po ZDA z višjimi carinami med drugim na pomarančni sok, brusnice, kavbojke, motorje, tobak in viski. Carinski ukrepi za 3,5 milijarde dolarjev bi prizadeli izvoz iz zveznih držav, kjer podpirajo Trumpa.

Ameriška stran je imela pred torkom na izbiro, da sprejme višje carine ali pa začasno podaljšanje izjem za dodatna pogajanja.

Želijo si zmanjšati zunajtrgovinski primanjkljaj

ZDA želijo koncesije, s katerimi bi zmanjšale svoj zunanjetrgovinski primanjkljaj. Z EU se pogaja minister za trgovino Wilbur Ross, z vsemi drugimi "izjemami" pa trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Američani želijo od EU slišati kakšne omejitve izvoza jekla in aluminija bi bile sprejemljive, kako se bodo evropske države spopadle z viškom proizvodnje in ali bodo podpirale ZDA v sporih pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Po Rossovih besedah so omejitve izvoza nujne, sicer bodo evropske države in druge preprosto nadomestile izpad uvoza iz Kitajske v ZDA. Trumpov cilj je zmanjšanje uvoza jekla in aluminija v ZDA, kar bo za ameriške potrošnike na koncu seveda pomenilo višje cene.

Trgovinska vojna z EU, Kanado in Mehiko je za zdaj spet odložena, kar ZDA omogoča, da se posvetijo pogajanjem s Kitajsko, ki je bila glavni cilj novih carin.

Kitajska zastava | Foto: Reuters Foto: Reuters

Močna ameriška delagija na Kitajskem

V četrtek in petek bo v Pekingu močna ameriška delegacija, v kateri bodo Lighthizer, minister za finance Steven Mnuchin, Trumpova svetovalca Peter Navarro in Larry Kudlow ter drugi.

ZDA so naznanile dodatne carine na uvoz iz Kitajske v vrednosti 150 milijard dolarjev, Kitajska pa je napovedala povračilne carine v vrednosti 50 milijard dolarjev.

ZDA od Kitajske zahtevajo tudi, da zmanjša svoj presežek v trgovini med državama, ki je lani znašal 375 milijard dolarjev.

Evropska komisija se je na zadnje odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa v sporu glede carin odzvala z ostrimi kritikami. Da so evropska podjetja vnovič le začasno izvzeta iz novih ameriških carin, le podaljšuje negotovost na trgu, kar že vpliva na poslovne odločitve, je zapisala v današnjem odzivu.

EU bi morala biti po mnenju komisije "v celoti in trajno" izvzeta iz teh ukrepov. Ni jih namreč mogoče utemeljiti z interesi nacionalne varnosti, je prepričana Evropska komisija.

Ne spreglejte