Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
7.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Donald Trump volitve v ZDA 2016 ZDA

Torek, 22. 11. 2016, 7.07

6 let, 6 mesecev

Trump napovedal uresničevanje svojih predvolilnih obljub

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Donald Trump | Foto Twitter

Foto: Twitter

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je objavil videonapoved svoje politike po prevzemu položaja in med drugim napovedal odpoved tihomorskemu prostotrgovinskemu sporazumu (TPP) s prvim dnem svojega mandata. Na vprašanja novinarjev pa očitno še ni pripravljen.

Donald Trump ni imel novinarske konference vse od 27. julija, po zmagi na volitvah, pa še ni pokazal pripravljenosti na srečanje z množico novinarjev in odgovarjanje na vprašanja. Šefica njegove kampanje Kellyanne Conway je v ponedeljek zagotovila, da bo tiskovna konferenca kmalu, trenutno pa ni časa, ker je Trump izjemno zaposlen z načrtovanjem vlade. V ponedeljek je imel neformalni pogovor z voditelji večjih ameriških televizij in njihovimi lastniki, danes pa naj bi se sestal z uredniki nekaterih medijev, med njimi New York Timesa.

Američanom je v ponedeljek mimo novinarjev poslal videosporočilo z grobo razlago ukrepov v prvih stotih dnevih svoje vlade po prisegi 20. januarja 2017. V njem je zagotovil, da tranzicija poteka gladko in učinkovito, pri njej sodelujejo nadarjeni domoljubi, ti bodo tudi del vlade, ki bo Ameriko spet naredila veliko.

"Amerika na prvem mestu"

Glavno načelo njegove vlade bo Amerika na prvem mestu. Trump želi, da se naslednja generacija izdelkov in inovacij zgodi v Ameriki, s čimer se bo ustvarilo bogastvo in delovna mesta za ameriške delavce. Tranzicijski ekipi je naročil, naj naredi seznam ukrepov, ki jih bo lahko začel z izvršnimi ukazi izvajati od prvega dne naprej.

Glede trgovine bo izdal obvestilo, da ZDA odstopajo od prostotrgovinskega sporazuma na območju Pacifika (TPP) in se bodo namesto tega pogajali bilateralno z državami za trgovinske pogodbe, ki bodo vrnila delovna mesta in industrijo v ZDA.

Napoved že odmeva v svetu. Japonski premier Shinzo Abe je ocenil, da je sporazum TTP brez ZDA nesmiseln. "Nemogoče ga je na novo izpogajati in destabiliziral bi osnovno ravnotežje interesov," je dejal Abe.

Medtem so v Avstraliji in na Novi Zelandiji zaenkrat še optimistični.

Ukinil bo vse omejitve pri proizvodnji energije

Na področju energije bo ukinil vse omejitve glede proizvodnje energije, premoga in nafte, ki ubijajo delovna mesta, in ustvaril na milijone novih delovnih mest.

Pri raznih regulacijah bo pravilo to, da bodo za vsako novo morali ukiniti dve stari, Pentagon bo moral razviti celoviti načrt za zaščito ključne infrastrukture pred računalniškimi napadi hekerjev, ministrstvo za delo pa bo nemudoma raziskalo kršitve programov viz, ki spodkopavajo ameriške delavce.

Trumpovi visoki državni uradniki po odhodu s položaja pet let ne bodo smeli delati kot lobisti, do smrti pa ne bodo smeli delati za tuje vlade. To so le uvodni ukrepi, druge bo še naznanil.

Javni uslužbenci trepetajo

Trumpa in republikanske večine v kongresu se najbolj boji okoli 2,1 milijona zveznih javnih uslužbencev, kajti republikanci jim že stoletje skušajo znižati ugodnosti. V ZDA je tako, da imajo državni uslužbenci nižje plače, kot bi jih lahko dobili v zasebnem sektorju, vendar jih je skoraj nemogoče odpustiti, imajo zagotovljeno zdravstvo in pokojnine ter druge ugodnosti.

Trump stane New York milijon dolarjev na dan

Varovanje Donalda Trumpa in njegove družine stane mesto New York milijon dolarjev (940 tisoč evrov) na dan, večinoma zaradi policijskih nadur. Območje okrog Trumpove stolpnice na 5. aveniji in 56. ulici je močno zastraženo, zaradi česar imajo težave bližnje trgovine in restavracije. Težave so v prometu in bodo še hujše, saj je to območje postalo redno prizorišče protestov. Stroški se bodo nadaljevali, ker se je Trumpova soproga Melania Trump odločila, da s sinom Barronom ostane v mestu do prihodnjega poletja.

Trump je obljubil, da v prvih stotih dnevih vladanja ne bo zaposlil novih državnih uslužbencev, ne glede na upokojitve starih. Izjema bodo zvezni policisti, vojska, nacionalna varnost in javno zdravje. Obenem namerava povečati število mejnih policistov in imigracijskih agentov.

Trump bi imel Faragea za britanskega veleposlanika v ZDA

Trump je preko Twitterja podprl britanskega evroskeptika Nigela Faragea, da bi bil dober britanski veleposlanik v ZDA. Faragea je eden glavnih borcev za izstop Velike Britanije iz Evropske unije in kontroverzni voditelj britanske evroskeptične stranke Ukip, ki je po brexitu sicer odstopil kot predsednik te stranke, ker da si želi svoje življenje nazaj, zdaj pa je spet njen začasni predsednik.

Trumpov tvit je že poskrbel za razburjenje v medijih, saj je pristojnost imenovanja veleposlanikov v pristojnosti njihove domače države, ne pa države sprejemnice. 

"Veliko ljudi bi rado videlo @Nigel_Farage, da bi zastopal Veliko Britanijo kot njen veleposlanik v Združenih državah," je Trump objavil na Twitterju. "Zelo dober bi bil pri tem," je še menil.

Manypeoplewouldlike to see@Nigel_Farage representGreatBritainas theirAmbassadorto theUnitedStates. He woulddo a greatjob!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 22, 2016

Ne spreglejte