Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

trajekt nesreča nesreča

Torek, 6. 5. 2014, 8.11

8 let

Tragedija trajekta se nadaljuje: umrl potapljač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden od južnokorejskih potapljačev, ki preiskujejo območje, kjer je 16. aprila potonil trajekt Sewol, je zaradi težav z dihanjem na globini 25 metrov umrl.

V nesreči trajekta je po zadnjih uradnih podatkih sicer umrlo 263 ljudi, okoli 40 pa jih še pogrešajo.

Potapljač, 53-letnik s priimkom Lee, je bil na svojem prvem potopu na prizorišču aprilske tragedije. Ko je dosegel globino 25 metrov, je zaradi težav z dihanjem izgubil zavest in nato umrl, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik južnokorejske obalne straže Ko Myung-Suk.

Prva žrtev med potapljači Druge podrobnosti o dogodku za zdaj uradno niso znane, je pa južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poročala še, da je bil Lee izkušen potapljač, zaposlen pri zasebnem podjetju Undine Marine Industries.

Gre za prvo žrtev med sicer številnimi potapljači z žalostno nalogo iskanja trupel na prizorišču aprilske nesreče trajekta Sewol. Delajo sicer v zelo nevarnih in zahtevnih pogojih, saj so tokovi močni in voda motna. Že kakšnih deset jih je tako do zdaj potrebovalo zdravniško pomoč zaradi izčrpanosti in slabosti zaradi znižanja pritiska.

Tragedija se je zgodila pred slabimi tremi tedni Trajekt s 476 ljudmi na krovu je nasedel in se potopil pred 20 dnevi ob južni obali Južne Koreje. Večino trupel so našli na tretjem in četrtem nadstropju trajekta, kjer so se po nesreči potniki zbrali. Večina od 476 potnikov na krovu trajekta, ki je potonil med plovbo med krajem Incheon blizu Seula in otokom Jeju, so bili dijaki na šolskem izletu.

Ves čas na dan prihajajo novi podatki, ki pričajo o malomarnosti in odgovornosti posadke s kapitanom na čelu za tragično nesrečo. Vseh 15 članov posadke so tudi aretirali, ker so ladjo zapustili med prvimi, medtem ko je bilo na njej ujetih več sto ljudi.

Aretirani so bili tudi trije zaposleni pri lastniku trajekta. Agencija Yonhap je poročala, da je bilo na trajektu le 580 ton balastne vode, kar je le približno tretjina zahtevane količine, zato da so lahko nanj naložili več tovora. Zaradi tega je bila ladja nevarno nestabilna.

Ne spreglejte