Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 18. 11. 2015, 13.03

6 let, 6 mesecev

To so najbogatejši ljudje v soseščini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbogatejši Hrvat Ivica Todorić bi se na slovenski lestvici najbogatejših uvrstil na drugo mesto. Kljub temu se ne more primerjati z evropskimi superbogataši.

Ob objavi najnovejše lestvice najbogatejših Slovencev smo pogledali, kdo kraljuje na vrhu podobnih lestvic v sosednjih državah.

Hrvaška Na letošnjem Forbesovem seznamu najbogatejših Hrvatov je lastnik Agrokorja Ivica Todorić daleč pred vsemi. Borzna vrednost njegovih podjetij, kot so Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda in Žitnjak, znaša 445 milijonov evrov.

Ker sem še ni všteta borzna vrednost Mercatorja, katerega večinski lastnik je Todorić postal lani poleti, je premoženje najbogatejšega Hrvata občutno večje. Prav tako v oceno njegovega premoženja ni vključena vrednost Konzuma, ki ga ni na borzi.

Premoženje družine Lukšić, ki je po lanskem prevzemu podjetja Istraturist Umag postala največja turistična družba na Hrvaškem, je po Forbesu ocenjeno na 282 milijonov evrov. Družina je sicer največ premoženja ustvarila v Čilu, kjer živi. V lasti ima več hotelov v Dubrovniku, kot so Excelsior, Argentina, Bellevue, pa tudi v Cavtatu in na otoku Mljetu ter na Reki.

Na tretjem mestu je lastnik skupine Atlantic Emil Tedeschi, ki ima s svojo družino 202 milijona evrov premoženja.

Četrto in peto mesto najbogatejših Hrvatov zasedata vodilna lastnika rovinjske tobačno-turistično-zavarovalniške skupine Adris. Ante Vlahović ima pod palcem 99 milijonov evrov, Plinio Cuccurin pa 63 milijonov evrov.

Nemčija V Nemčiji je po zadnji Forbesovi lestvici s 24,5 milijarde evrov premoženja najbogatejši 51-letni Georg Schaeffler, ki je med večjimi lastniki izdelovalca pnevmatik in avtomobilskih delov Continental. V holdingu Schaefflerjevih ima sin Georg 80-odstotni delež, mama Maria-Elisabetha pa 20-odstotnega.

Drugi najbogatejši Nemci so s 17,5 milijarde evrov premoženja potomci Karla Albrechta, lani umrlega lastnika trgovske verige Aldi Süd. V Sloveniji verigo diskontnih trgovin poznamo kot Hofer. Karlovim potomcem denar prinašajo tudi nepremičninski posli. Glavno besedo v družini ima Karlova hčerka Beate Heister, v prihodnosti naj bi jo nasledil eden od njenih sinov.

Na tretje mesto se z 15,2 milijarde evrov premoženja uvršča 76-letni lastnik trgovskih verig Lidl in Kaufland Dieter Schwarz. Trgovski imperij poslovneža iz Neckarsulma, ki se uspešno širi tudi na internet, ima več kot deset tisoč podružnic, ki letno ustvarijo okoli 74 milijard evrov prihodkov.

Družina pokojnega trgovca Thea Albrechta ima za 15 milijard evrov premoženja. Trgovski imperij ima po vsem svetu okoli deset tisoč trgovin in 60 milijard evrov prihodkov na leto. Leta 1960 sta brata razdelila podjetja na Aldi Nord in Aldi Süd. Severni Aldi je prevzel Theo, ki je umrl leta 2010. Zdaj njegovim potomcem poleg trgovin polni žepe tudi ukvarjanje z nepremičninami.

Na peto mesto je s 15 milijardami evrov premoženja uvrščena družina Michaella Ota, ki uspehe žanje z internetno trgovino. Skupaj s trgovino na drobno po pošti in internetu ima Otto-Gruppe pod svojim okriljem kar 120 podjetij. Glavno besedo v družini Otto ima 71-letni Michael Otto.

Avstrija V Avstriji je po izračunih avstrijske poslovne revije Trend na prvem mestu družina Porsche - Piëch. Potomci ustanovitelja Porscheja in pionirja na področju avtomobilizma Ferdinanda Porscheja imajo med drugim deleže v avtomobilskih družbah Porsche in Volkswagen, finančne naložbe in nepremičnine. Vsi člani družine so skupaj vredni 65 milijard evrov, a z nedavnim izbruhom afere Volkswagen se je njihovo premoženje nekoliko zmanjšalo.

Na drugem mestu je lastnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, čigar premoženje je vredno 7,6 milijarde evrov in ki se lahko poleg ekipe formule ena pohvali tudi z lastnim otokom blizu Fidžija.

Tik za njim je družina industrialcev Flick, vredna 7,2 milijarde evrov. Premoženje že leta 1972 umrlega ustanovitelja Friedricha Flicka uspešno nadgrajuje njegova družina. Podjetja imajo v lasti premogovnike in železarsko industrijo, manjšinski delež imajo tudi v nemški avtomobilski družbi Daimler.

Četrto mesto na lestvici najbogatejših Avstrijcev pripada poslovnežu in lastniku družbe Novomatic Johannu Grafu, ki prodaja igralne avtomate. Njegovo premoženje je vredno 5,2 milijarde evrov. V Sloveniji je leta 2012 kupil najstarejši hotel na Ptuju, ki se danes imenuje Poetovio Memoria. V njem je tudi igralni salon.

Lestvico najbogatejših petih končuje Karl Wlaschek, ustanovitelj verige trgovin Billa. To je sicer leta 1996 prodal za 1,1 milijarde evrov in se posvetil investicijam v nepremičnine. Njegovo bogastvo ocenjujejo na 4,2 milijarde evrov.

Italija Med najbogatejše Italijane spadajo dediči očeta Nuttele, ki je umrl februarja letos. Po podatkih ameriške revije Forbes je bil Michelle Ferrero s 25 milijardami evrov najbogatejši Italijan in celo najbogatejši proizvajalec sladkarij na svetu. Podjetje Ferrero je poleg Nuttele znano še po naslednjih blagovnih znamkah: Mon Cheri, Kinder, Tic Tac, Kinder in Ferrero Rocher.

Drugo mesto pripada Leonardu Del Vecchiu, ki je lastnik in ustanovitelj največje družbe svetu za proizvodnjo korekcijskih in sončnih očal Luxottica. Ta je med drugim lastnica blagovnih znamk Ray Ban in Oakley. Njegovo premoženje je ocenjeno na 21,5 milijarde evrov.

Tretje mesto zaseda največji posamični delničar verige lekarn Walgreen Steffano Pesina. Pri Forbesu njegovo premoženje ocenjujejo na 12,2 milijarde evrov.

Četrta na lestvici je Massimiliana Landini Aleotti z družino, ki je lastnica italijanskega farmacevtskega velikana Menarini. Njeno premoženje je vredno 8,6 milijarde evrov.

Italijansko peterico najbogatejših končuje modni guru Giorgo Armani. Pod palcem ima sedem milijard evrov.

Madžarska Po Forbesu je najbogatejši Madžar lastnik družbe Bonafarm in predsednik uprave OTP banke Sandor Csany, ki ima pod palcem 925 milijonov evrov. OTP banko so omenjali tudi kot mogočega kupca Nove KBM, a je ta na koncu pristala v ameriških rokah.

S 530 milijoni evrov mu sledi 44-letni poslovnež Gyorgy Gattyan, ki je ustanovitelj in lastnik Docler Holdinga. Ena izmed glavnih dejavnosti holdinga so informacijske rešitve v multimediji.

Tretje mesto lestvice zaseda Laszlo Bige s 504 milijoni evrov premoženja. Kemijski velikan Nitrogenmuvek večino prihodkov ustvari z umetnimi gnojili.

Četrti najbogatejši je Slovencem znani prvi mož podjetja Trigranit Sandor Demjan, ki je želelo v Ljubljani zgraditi potniški center, a na koncu od projekta odstopilo. Pripisujejo mu pol milijarde evrov premoženja.

Peterico najbogatejših Madžarov s 400 milijoni evrov premoženja končuje predsednik uprave holdinga Muszertechnika Gabor Szeles. Podjetje razvija informacijske rešitve in je močno vpeto v telekomunikacijsko panogo.

Ne spreglejte