Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
1. 9. 2015,
15.56

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BDP Eurostat

Torek, 1. 9. 2015, 15.56

3 leta, 1 mesec

To so najbogatejše in najrevnejše evropske države

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glede na bruto domači proizvod (BDP), ki upošteva primerjavo kupne moči, najbogatejša država na stari celini ostaja Luksemburg. S "prestola" najrevnejše države je po Eurostatu Albanijo sklatila BiH.

Po podatkih Eurostata, ki zajema vse države v Evropi razen Rusije, Kosova in Moldavije ter žepnih držav, kot sta Monako in Liechtenstein, je bil glede na BDP na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, lani najbogatejši Luksemburg.

Denarja polna davčna oaza V tej davčni oazi je lani BDP na prebivalca znašal kar 263 odstotkov povprečja EU, leto prej 258 odstotkov. Luksemburgu tako kot lani sledi z nafto bogata Norveška, katere BDP na prebivalca znaša 179 odstotkov povprečja EU (pri tem ne smemo pozabiti, da dežela fjordov ni članica EU, op. p.). To je manj kot leta 2013, ko je imela 186 odstotkov povprečja EU.

Na tretjem mestu je tako kot Norveška še ena nečlanica EU, alpska država Švica, katere BDP na prebivalca znaša 161 odstotkov povprečja EU, kar je malenkostno manj kot leto prej, ko je imela 162 odstotkov povprečja EU.

Nemci vsako leto bogatejši BDP na prebivalca v Nemčiji je bil lani 124 odstotkov povprečja EU, kar je za odstotno točko več kot leto prej. Za gospodarsko najmočnejšo državo v Evropi je značilno, da je iz leta v leto bogatejša. Leta 2009, na primer, je njen BDP na prebivalca znašal "le" 115 odstotkov povprečja EU.

Slabše gre – po podatkih Eurostata – prebivalcem drugih najmočnejših evropskih gospodarstev. V Veliki Britaniji, drugem največjem gospodarstvu v EU, je lanski BDP na prebivalca znašal 108 odstotkov povprečja EU oziroma za eno odstotno točko manj kot leto prej.

Francoski zastoj in italijansko nazadovanje Francija, tretje najmočnejše evropsko gospodarstvo, je že nekaj let v zastoju. Že od leta 2012 BDP na prebivalca v deželi petelinov znaša 107 odstotkov povprečja EU.

Še najbolj med največjimi evropskimi gospodarstvi nazaduje Italija. Če je bil BDP na prebivalca v naši zahodni sosedi leta 2008 106 odstotkov povprečja EU, je nato iz leta v leta padal. Lani je znašal 97 odstotkov povprečja EU, leto prej 99 odstotkov.

Grčija še vedno pada v brezno Poglejmo, kako gre državam, ki jih je evrska kriza najbolj prizadela. V Grčiji je BDP na prebivalca lani znašal 72 odstotkov povprečja EU, leto prej 73 odstotkov. Leta 2009, tik pred izbruhom grške krize, je BDP na prebivalca znašal 94 odstotkov BDP.

Najbolj je padel med letoma 2010 in 2011, in sicer za deset odstotnih točk, s 87 na 77 odstotkov povprečja EU. V zadnjih letih so padci manjši. Grčija zdaj na primer zaostaja za baltskima državama Estonijo in Latvijo, ki imata 73 oziroma 74 odstotkov povprečja EU.

Irska na zeleni veji V primerjavi z Grčijo pa gre veliko bolje Irski, ki ji je pred leti prav tako na pomoč z milijardami evrov priskočila trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad). Lani je BDP na prebivalca na Irskem znašal 132 odstotkov povprečja EU, kar je dve odstotni točki več kot leta 2013.

Zeleni otok je kriza najbolj stiskala leta 2009, ko je imela Irska "le" 128 odstotkov povprečja EU, najbolj pa je keltski tiger "rjovel" leta 2007, ko je bil BDP na prebivalca 147 odstotkov povprečja EU.

Pirenejski državi v "zlati" sredini Nekje v sredi med grško zgodbo o neuspehu in irsko zgodbo o uspešnem okrevanju so druge tri države, ki so v času krize potrebovale pomoč tujine: Španija, Ciper in Portugalska.

V Španiji je BDP na prebivalca lani znašal 93 odstotkov povprečja EU, za eno odstotno točko manj kot leto prej (94 odstotkov). V njeni sosedi Portugalski je leta 2014 in leta 2013 BDP na prebivalca znašal 78 odstotkov (kar ni tako velik padec v primerjavi s časom pred krizo, ko je imela 81 odstotkov povprečja).

Otoku v Atlantiku gre boljše kot otoku v Sredozemlju Lani je BDP na prebivalca v nekdaj cvetoči bančni oazi Cipru znašal 85 odstotkov povprečja EU. Leto prej je znašal 89 odstotkov povprečja EU.

Se še spomnite islandske krize? No, dežela potomcev Vikingov, ki ni članica EU, se je popolnoma postavila nazaj na lastne noge. Lani je BDP na prebivalca na otoku gejzirjev in ognjenikov znašal 121 odstotkov povprečja EU.

"Višegrajci" iz leta v leto napredujejo Svojevrstna zgodba o uspehu so višegrajske države Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska. Niso med najbogatejšimi, a napredujejo. Češki BDP na prebivalca je lani znašal 84 odstotkov povprečja EU, za dve odstotni točki več kot leto prej. Slovaški BDP na prebivalca je leta 2014 znašal 76 odstotkov povprečja, leta 2013 pa 75 odstotkov.

Poljski BDP na prebivalca je lani znašal 68 odstotkov povprečja EU, za eno odstotno točko več kot leto prej, ko je znašal 67 odstotkov. S Poljsko se je izenačila tudi naša vzhodna soseda Madžarska, ki je napredovala za dve odstotni točki: s 66 odstotkov povprečja EU leta 2013 na 68 odstotkov povprečja EU leta 2014.

Slovenija revnejše od Avstrije, bogatejša od Hrvaške Za primerjavo: v Sloveniji je lani BDP na prebivalca znašal 83 odstotkov povprečja EU, leto prej pa 82 odstotkov. Najvišje je bila Slovenija leta 2008, ko je imela 89 odstotkov povprečja EU. To je precej manj kot BDP na prebivalca v naši severni sosedi, ki je imela lani tako kot leto prej 128 odstotkov povprečja EU.

Če so severno od Karavank bogatejši od nas, pa so južno od Kolpe in Sotle (precej) revnejši od nas. Hrvaška podjetja so sicer v zadnjem času izvedla nekaj odmevnih nakupov slovenskih podjetij, toda BDP na prebivalca je bil lani precej nižji kot slovenski – 59 odstotkov povprečja EU, kar je manj kot leta 2013, ko je znašal 61 odstotkov.

Revni Zahodni Balkan Še slabše je bolj proti jugu. Po Eurostatovih podatkih, ki ne zajemajo Moldavije in Kosova (ki sta po drugih izračunih najrevnejši državi na stari celini, op. p.), so prav države Zahodnega Balkana, kot so Srbija, Makedonija in BiH, najrevnejše. Težava je še večja, ker so bile lani večinoma revnejše kot leto prej.

Najrevnejša med temi državami, ki so vse zunaj EU, je BiH, kjer je lani BDP na prebivalca znašal 28 odstotkov povprečja EU (leto prej 29 odstotkov). V Albaniji je BDP na prebivalca leta 2014 znašal 29 odstotkov povprečja EU, leto prej 28 odstotkov.

Padec Srbije in Črne gore V Makedoniji je lani BDP na prebivalca tako kot leta 2013 znašal 36 odstotkov povprečja EU. Padec sta doživeli Srbija in Črna gora: v Srbiji je lani BDP na prebivalca znašal 35 odstotkov povprečja EU, leto prej 37 odstotkov, v Črni gori pa je lani BDP na prebivalca znašal 39 odstotkov povprečja EU, lani pa 40 odstotkov.

Znotraj EU pa sta najrevnejši državi Bolgarija in Romunija. V Romuniji je lani BDP na prebivalca znašal 45 odstotkov povprečja EU, v Romuniji pa 54 odstotkov.

Ne spreglejte