Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
1. 10. 2014,
12.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Islamska država Abu Bakr Al Bagdadi

Sreda, 1. 10. 2014, 12.56

6 let, 6 mesecev

To je prestolnica zla

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izgoni kristjanov in Jazidov, obglavljenja, križanja in kamenjanja ter stroga verska policija. Takšno je življenje v zloglasni Islamski državi. Prestolnica te zločinske tvorbe je sirsko mesto Rakka.

Rakka je mesto ob reki Evfrat, kjer je pred sirsko državljansko vojno živelo okoli 220 tisoč prebivalcev. Temelj mestnega gospodarstva je bila bombažna industrija. Poboji alavitov in (domnevnih) Asadovih privržencev Med državljansko vojno so marca lani mesto najprej zasedli pripadniki islamistične skupine Al Nusra, ki je povezana z mednarodno teroristično organizacijo Al Kaida.

Toda že kmalu so vse večji vpliv v mestu dobivali pripadniki takrat še malo znane Islamske države Iraka in Levanta (ISIS). Ti so pobijali alavite ter resnične ali zgolj domnevne privržence sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Mesto brez kristjanov, cerkev spremenili v poveljstvo Okoli desetino prebivalcev mesta so sestavljali armenski kristjani, ki pa so jih iz mesta pregnali. Islamisti so napadali krščanske cerkve in šiitske mošeje, armensko Cerkev štiridesetih mučenikov so spremenili v svoje poveljstvo.

Junija letos se je ISIS preimenoval v Islamsko državo (IS) ter razglasil islamski kalifat, na čelu katerega je kalif, Iračan Abu Bakr Al Bagdadi. Prestolnica kalifata oziroma Islamske države je postala prav Rakka.

Obglavljanje zajetih sirskih vojakov Mesec pozneje so islamisti zasedli vojaško oporišče v Rakki, ki je bilo do tedaj še v rokah sirske vojske, in obglavili številne zajete vojake. V spopadih v mestu Rakka naj bi umrl tudi Slovenec Jure Korelec, ki se je boril za džihad v vrstah IS.

Ker v mesto ni dovoljen vstop niti sirskim niti tujim novinarjem, ni veliko informacij o življenju v prestolnici zločinske Islamske države. A po zaslugi pogumnih domačinov, ki na skrivaj snemajo mesto s telefoni in posnetke objavljajo na internetu, je nekaj informacij le pricurljalo v svetovno javnost.

Rakka – mesto, kjer vlada mrtvaška tišina Pred dnevi se je na internetu pojavil posnetek, ki ga je aprila posnela mlada domačinka. Na posnetku vidimo oborožene moške in prav tako oborožene ženske, ki so popolnoma zakrite. Ena od njih na ramenih nosi kalašnikovko, v rokah pa drži dojenčka.

Že avgusta pa je posnetke zločinov islamistov v Rakki na internetu objavil tudi 23-letni domačin, ki si je nadel lažno ime Abu Ibrahim. Kot piše britanski časnik The Telegraph, je Abu Ibrahim Rakko opisal kot mesto, kjer vlada mrtvaška tišina.

Kazen za kritiko na Facebooku: javna usmrtitev Mladenič je med drugim s svojim prenosnim telefonom na skrivaj posnel, kako islamisti nekega moškega peljejo na javno križanje. Javne usmrtitve so v mestu običajne: nekega moškega so tako javno usmrtili s strelom v glavo, ker je na Facebooku kritiziral islamiste.

Neko žensko so javno kamenjali do smrti – pred smrtjo so ji dali anestetike, da ni preveč kričala zaradi bolečin. Vseprisotna verska policija nadzoruje, da so vse ženske popolnoma zakrite. Črna obleka in tančica mora popolnoma zakrivati obraz, ne smejo se videti niti obrisi obraza.

Kdaj bo Rakka osvobojena? Vse trgovine so zaprte petkrat na dan, ko so molitve. V mestu je veliko muslimanov iz Evrope. Ti so s sabo pripeljali svoje žene in otroke. Kot pravi Abu Ibrahim, je v Rakki zlasti veliko Nizozemk.

Abu Ibrahim, tako kot drugi nasprotniki Islamske države v mestu, upa, da bo more kmalu konec in da bodo mesto osvobodili. A nič ne kaže, da bo grozodejstev islamistov kmalu konec, čeprav so letala zavezniške koalicije proti Islamski državi že napadla cilje v Rakki.

Tudi arabske države proti kamenodobnim islamistom Ker so grozljivi zločini Islamske države spravili v nelagodje tudi številne muslimane, so se v boj proti – kot jim rečejo nemški mediji – kamenodobnim islamistom spustile tudi bližnje arabske države. Tudi take, kjer imajo dokaj stroge islamske režime, na primer vahabitska Savdska Arabija.

Poleg Savdijcev (ta je s precej simbolike v boj poslala tudi enega od savdskih princev Haleda bin Salmana) v napadih sodelujejo tudi vojaška letala Združenih arabskih emiratov (eno od vojaških letal je pilotirala tudi ženska, Mariam Al Mansuri), Jordanije, Bahrajna in Katarja.

Na skrivaj posneta posnetka, ki kažeta, kakšno je življenje v Rakki:

Ne spreglejte