Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
4. 12. 2014,
14.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nafta bogastvo

Četrtek, 4. 12. 2014, 14.57

6 let, 6 mesecev

To je največji osmoljenec med ameriškimi milijarderji

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški naftni baron Harold Hamm ima letos res smolo. Najprej je moral svoji nekdanji ženi dati milijardo dolarjev, zdaj pa njegovo bogastvo kopni zaradi padanja cen nafte.

68-letni Hamm je še ne dolgo tega veljal za simbol ameriške vrnitve na položaj naftne supersile. Njegova družba Continental Resources je namreč doživljala razcvet zaradi pridobivanja nafte iz skrilavca s pomočjo metode hidravličnega lomljenja ( t. i. fracking ), piše nemški tednik Manager Magazine.

Vzpona gospoda Frackinga Ameriški časopis Forbes je Hamma (znan je tudi po vzdevku Mr. Fracking; sl. gospod Fracking) slavil kot "najpomembnejšega naftnega barona po Rockefellerju". Oktobra letos je bil Hamm vreden skoraj 14 milijard evrov. Napovedovali so mu, da bo še bolj obogatel.

Nato pa so se nad Oklahomcem Hammom, ki je znan podpornik republikancev (tesno je sodeloval z Mittom Romneyjem, republikanskim kandidatom za ameriškega predsednika leta 2012), začeli zbirati temni oblaki.

Najprej ga udari po žepih nekdanja žena … Najprej je v začetku novembra letos medije polnila njegova draga ločitev z njegovo drugo ženo Sue Ann Hamm, ki ji mora po odločitvi sodišča plačati 995,5 milijona dolarjev (okoli 800 milijonov evrov). To je ena najdražjih ločitev v ameriški zgodovini.

Še bolj pa je Hamma udarilo po žepu padanje cen nafte. Ko je bila cena sodčka nafte 80 ameriških dolarjev (65 evrov), je samozavestno zatrjeval, da nižje ne bo šla. A se je zmotil.

… nato pa še naftni šejki Odločitev organizacije izvoznice nafte Opec, da ne zmanjša količin načrpane nafte, je namreč ceno nafte potisnila še bolj navzdol. Zdaj je treba za sodček ameriške nafte odšteti samo 68 dolarjev (55 evrov), kar je spravilo njegovo družbo v težave.

Če je bila še pred nekaj časa delnica naftne družbe iz Oklahome vredna 80 dolarjev (65 evrov), se je zdaj razpolovila. S tem se je razpolovilo tudi Hammovo bogastvo.

Hamm spodbudil padanje cen nafte, zdaj postal žrtev tega Hamm je tako postal žrtev taktike zalivskih (zlasti savdijskih) naftnih šejkov, da z nadaljnjim padanjem cen nafte zavrejo ameriško črpanje nafte iz skrilavca. Savdijsko-zalivski načrt je tudi prevladal na zadnjem zasedanju držav Opeca.

Res pa je, da je poleg gospodarske recesije prav povečanje črpanja nafte iz skrilavca, za kar je zaslužen tudi ameriški naftni baron, najprej potisnilo cene nafte navzdol – in spravilo v težave države, kot so Venezuela, Rusija in Iran. Od konca junija letos se je namreč cena nafte zmanjšala za kar tretjino.

Se bo Hamm spet dvignil kvišku? Mogoče pa se bo nebo nad osmoljencem iz Oklahome kmalu razjasnilo. Kot piše ameriški časnik Wall Street Journal, Savdijci, drugi največji izvozniki nafte na svetu in najvplivnejši člani Opeca, pričakujejo, da se bo padanje cen ustavilo.

Ne spreglejte