Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
21.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija

Četrtek, 24. 1. 2013, 21.13

8 let

Težka usoda sirskih deklic: prodane v spolno suženjstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V številnih begunskih taboriščih, ki sprejemajo begunce iz Sirije, predvsem v teh iz Jordanije, opažajo skrb zbujajoč trend. Arabski moški snubijo mlada dekleta, vendar s skritimi nameni.

Sirske državljanske vojne še ne bo kmalu konec, več sto tisoč sirskih državljanov pa je pred bombardiranjem zbežalo v sosednje države, med njimi tudi v Jordanijo, kjer so se nekateri zatekli v begunsko taborišče Zaatari. Tukaj je več sto sirskih žensk in deklic predmet ilegalne trgovine, ki se je z začetkom državljanske vojne še bolj razcvetela, poroča Telegraph.

Ženske, predvsem pa deklice, izrabijo in jih zapustijo Ženske in deklice, ki so stare tudi 14 let, so v rokah moških, ki jih prodajajo naprej za spolne usluge ali pa za prostitucijo. Trgovanje pa ni odkrito, temveč v obliki porok, dota, ki se v muslimanskem svetu pričakuje ob poroki, je pravzaprav plačilo za spolno občevanje. Doto tradicionalno plača ženin, z njo pa se obvezuje, da bo poskrbel za varnost svoje bodoče žene, vendar so v jordanskih begunskih taboriščih takšne poroke redkost. Trajajo namreč največkrat le nekaj dni ali pa celo ur.

"Ugotovili smo, da gre za poroke iz užitka," je povedal Zijad Hamad, ustanovitelj dobrodelne organizacije Kitab Al Sunna, ki je navzoča v Jordaniji. "Gre za lažno poroko. Uporabljajo ročno napisane dokumente, ki pa jih ni potrdil verski vodja," še njegove besede povzema Telegraph.

Snubci prihajajo predvsem iz Savdske Arabije Moški po ocenah dobrodelnih organizacij v Jordaniji potujejo iz Savdske Arabije in drugih držav, da bi se poročili z dekleti iz begunskih taborišč. Moški si najamejo hišo blizu taborišča, ženskam in deklicam pa povejo, da jih bodo podpirali, nato imajo z njimi spolne odnose in se od njih ločijo teden dni pozneje. "Rečejo jim, da jih bodo zdaj poročili, poroko pa formalizirali v Savdski Arabiji. Vendar pa prej odidejo in zamenjajo svoje telefonske številke. Številne sirske deklice so tako zanosile, moški pa so jih zapustili," je še povedal Hamad.

Spolno nasilje in trgovanje z belim blagom pa sta postali dve resničnosti novodobne vojske. Pred kratkim je Mednarodni reševalni odbor predstavil poročilo, v katerem je zapisal, da je posilstvo pomemben in moteč del sirske državljanske vojne. Čeprav številne ženske in deklice zbežijo iz Sirije, še vedno niso varne. Združeni narodi (ZN) ocenjujejo, da se je samo lani poročilo 500 mladoletnih deklet.

Vsaka zgodba se ne konča žalostno, nekatere so tudi srečne Hamad je sicer priznal, da se je njegova organizacija pomotoma znašla v vlogi posrednika, ko je na številnih spletnih straneh in časopisih objavila, da ne bodo sprejemali prošenj za poroko. Njihova namera se je izjalovila, saj so prejeli še več prošenj, vendar niso bile vse med njimi zlonamerne, zato so se nekatera dekleta poročila z moškimi iz arabskega sveta in celo z nekaterimi iz evropskih držav.

Ne spreglejte