Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2015,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

teroristični napad

Sreda, 29. 4. 2015, 11.23

8 let

Teroristični napad v BiH: individualni dogodek ali organiziran napad?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tragični dogodek v Bosni in Hercegovini, ki je terjal življenji policista in napadalca, je sprožil tudi medetnične napetosti, zato politiki vseh barv v BiH pozivajo k umiritvi razmer.

Po terorističnem napadu na policijsko postajo v mestu Zvornik v Republiki srbski v BiH, v katerem sta umrla policist in 24-letni napadalec Nerdin Ibrić, je bosanska Sipa, državna agencija za preiskave in varnost, v sodelovanju s policijo Republike srbske že priprla dve osebi. Kot so sporočili iz Sipe, so najprej pridržali A. F. H., ki ostaja v pridržanju, včeraj popoldne pa še K. M.

Najpomembneje je, da se zdaj umirijo strasti, kar poudarjajo tudi voditelji posameznih enklav v BiH, pravi naš vir. Preiskovalci še preiskujejo, ali je šlo za individualni napad, kar je po mnenju naših virov najverjetneje, ali pa za organizirano dejanje. Zagotovo pa gre za povezanost z vahabiti v BiH.

V napadu na policijsko postajo v Republiki Srbski, v katerem je umrl 48-letni policist Dragan Đurić, policista Željko Gajić in pa sta bila ranjena in sta zunaj smrtne nevarnosti, je umrl tudi napadalec, 24-letni Nerdin Ibrić, ki je v ponedeljek okoli 19. ure vdrl v policijsko postajo in začel streljati na policiste.

Individualne teroristične napade je težko predvideti Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je medijem dejal, da očitno ne more računati na obveščevalne vire BiH, čeprav drži, da je obveščevalna služba že v petek pristojne službe opozorila na možnost terorističnega napada. Po besedah naših virov naj bi si v

Republiki srbski že nekaj časa prizadevali za reorganizacijo svoje policije, v okviru katere bi ustanovili tudi upravo za boj proti terorizmu, zadnji dogodek pa je celo argument v prid temu.

Prenos informacij med posameznimi organi znotraj BiH šepa, zato ne čudi, da si želi Republika srbska zagotoviti svoje lastne službe, navaja naš vir. Hkrati dodaja, da je v praksi nemogoče preprečiti individualne napade, katerih vzvodi morda segajo še v čas vojne v BiH.

Kot navajajo bosanski mediji, je bil napadalec star leto dni, ko so mu pripadniki Republike srbske in zvorniški policisti odpeljali očeta in ga ubili, njegova mati pa trdi, da so ga zavedli in da ga je prepričevala, naj ne hodi k molitvam v 30 kilometrov oddaljeno Dubnico.

Ne spreglejte