Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA ISIS Islamska država

Torek, 12. 8. 2014, 20.59

8 let

Teorija zarote: ZDA podpirajo ISIS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po Bližnjem vzhodu krožijo govorice, da Islamsko državo podpirajo Združene države Amerike.

Pripadniki vojske Islamske države, ki je nastala pod vodstvom islamističnih skrajnežev ISIS, so pred kratkim napadli vas Arsal na libanonski strani meje med Sirijo in Libanonom. To je še podžgalo govorice, ki se že nekaj časa širijo po Bližnjem vzhodu: da so za širjenje Islamske države v resnici krive ZDA, ki so podpirale skrajneže in ustanovitev islamistične države. To naj bi v svoji knjigi priznala celo Hillary Clinton.

"Na Bližnjem vzhodu imamo teorije zarot v krvi," je novinarki BBC dejal nekdanji libanonski uradnik. Tako ni čudno, da so družbena omrežja v Libanonu preplavili citati iz knjige Hillary Clinton, ki naj bi dokazovali trditev o ameriški odgovornosti za vzpon islamistov.

Kritična Hillary povod za govorice Govorice so prišle na uho tudi ameriškemu ambasadorju v Bejrutu, ki je na Facebooku nemudoma objavil izjavo, da je "vsako namigovanje, da bi ZDA Islamistično organizacije Sirije in Levanta lahko razumele kako drugače kot teroristično organizacijo, popolnoma neresnično. Obtožbe, ki krožijo po Libanonu, so popolna izmišljotina".

Poudaril je še, da je Hillary Clinton v svoji knjigi zapisala, da je neuspešna pomoč sirijskim upornikom vodila do vzpona islamistov. Podobno stališče je ponovila tudi v intervjuju za ameriški The Atlantic: "Nezmožnost, da bi pomagali ustvariti kredibilne borce iz vrst protestnikov proti Assadovem režimu – to je največja napaka Obame na Bližnjem vzhodu. Med protestniki so bili tako islamisti kot sekularni protestniki in vse vmes. Neorganizirana pomoč pa je pustila vakuum, ki so ga zapolnili džihadisti."

ZDA ne brez krivde Seveda je v vsaki teoriji zarote tudi kanček resnice. V tem primeru je to dejstvo, da ne bi bilo prvič, da bi ZDA pomagale militantnim skupinam, ki so pozneje ušle izpod nadzora. Talibani v Afganistanu so že tak primer: dokler so se bojevali proti sovjetski okupaciji, so jih ZDA obilno zalagale z orožjem. Ko so postali skrajneži, so jih razglasile za teroriste.

O ameriški krivdi za vzpon islamistov je pisal celo New York Times. Če ne drugega, se je samooklicani kalif Abu Bakr al-Baghdadi z ekstremizmom srečal v zaporu, kamor so ga za pet let strpali prav Američani.

Ko so ga izpustili, so ga označili kot "osebo nizkega tveganja", ta oseba je zdaj postala najbolj iskani svetovni terorist. "Tedaj je bil le ulični pridigar. Težko bi rekli, da imamo kristalno kroglo, ki nam bo povedala, da bo čez nekaj let postal vodja ISIS," je New York Timesu dejal neimenovani uradnik Pentagona.

Na intervencijo ZDA ne računajo Res je tudi, da je ISIS pridobil svojo moč prav v sirijski vojni, kjer so bile strani nedefinirane, Zahod pa neodločen. Glasovi o napačnih potezah v Siriji so se pojavili tudi v vrstah ameriških demokratov med pogovori o krizi v Iraku. Dodaten dejavnik, ki je vplival na krepitev islamistov, je bil tudi umik ameriških sil iz Iraka.

Mogoče je trditev, da so ZDA v ozadju ISIS, pretirana. Verjetno pa je, da so njihove poteze krepile islamiste.

V Libanonu se ljudje bojijo novih vpadov islamistov. Edino, kar jim daje upanje, je, da sta se ob zadnjem napadu proti islamistom združila tako libanonska vojska kot Hezbolah, kar se zgodi zelo redko.

Na intervencijo ZDA v primeru napada islamistov na Libanon ne računajo več. Večina ljudi je namreč prepričanih, da ZDA in Savdska Arabija le čakajo, koliko naftnega dobička bodo še lahko pobrale iz regije, raztrgane v vojnah.

Ne spreglejte