Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
22. 5. 2013,
19.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zeleni spolne zlorabe Nemčija

Sreda, 22. 5. 2013, 19.30

5 let, 5 mesecev

Temna preteklost: nemški Zeleni zagovarjali pedofilijo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški Zeleni imajo zadnje dneve težave s svojo preteklostjo. Nemški mediji razkrivajo, kako je skupina znotraj stranke v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zagovarjala pedofilijo.

Zeleni se zadnje dneve s težavo spopadajo s temnimi stranmi svoje preteklosti, na katere se nekateri vodilni politiki te stranke odzivajo z izmikanjem in sprenevedanjem. Konec leta 1984 so namreč pedofili v nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija v stranki skupaj s homoseksualci oblikovali delovno skupino, ki si je zadala nalogo, da napiše programsko besedilo pred deželnimi volitvami.

Kot piše časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung, je marca 1985 pedofilom uspelo, da so Zeleni na strankarskem zborovanju v mestu Lüdenscheid sprejeli tudi gradivo Spolnost in gospostvo, v katerem so se zavzeli za odpravo kazenskih sankcij za "prostovoljne" spolne odnose odraslih z otroki (nemška zakonodaja je za ta kazniva dejanja predvidevala do deset let zapora).

Šele ogorčenje javnosti, drugih političnih strank in tudi dela članov Zelenih, ki so grozili z izstopi iz stranke, je prisilo Zelene, da so se konec marca 1985 v Bad Godesbergu sestali na posebnem vrhu in po peturni razpravi sprejeli spremenjeni program Spolnost in gospostvo.

Ni pa šlo zlahka, saj so se zagovorniki pedofilije množično udeležili srečanja in poskušali preprečiti spremembo programa. Za dosego tega cilja so za govorniški oder pošiljali tudi nekaj let stare otroke, ki so ponavljali na pamet naučene besede v zagovor pedofilije. Čeprav je v tem primeru verjetno šlo za otroke, ki so jih pedofili zlorabljali, Zeleni o tem niso obvestili policije ali tožilstva, kar zdaj politiki iz vrst te stranke obžalujejo.

Dogodki v Severnem Porenju-Vestfaliji pa niso edina neprijetnost, ki stranko povezujejo z zagovarjanjem pedofilije. Daniel Cohn-Bendit, nekdanji vodja študentskih protestov maja 1968 v Parizu in zdajšnji poslanec Zelenih v Evropskem parlamentu, je v sedemdesetih in osemdesetih letih v okviru svojega "protiburžuaznega in protiavtoritarnega boja za liberalizacijo spolnosti" dal vrsto provokativnih izjav glede spolnih odnosov z otroki. Leta 1975 je Cohn-Bendit celo izdal knjigo Veliki Bazar, v kateri je opisal svojo delo vzgojitelja v t. i. protiavtoritarnem vrtcu. V knjigi je med drugim napisal, da je njegovo "spogledovanje z otroki dobilo erotičen značaj". Pozneje je sicer zatrjeval, da ni pedofil, da gre v knjigi le za fikcijo in da je te besede napisal le za to, "da bi provociral in podiral tabuje".

Ne spreglejte