Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2021,
15.06

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

22

Natisni članek

Kitajska usmrtitev Lai Xiaomin

Petek, 29. 1. 2021, 15.06

3 leta, 2 meseca

Tako to delajo Kitajci: usmrtili bivšega direktorja državne družbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

22

Lai Xiaomin | Lai Xiaomin je bil ta mesec obsojen na smrt, ker je zlorabil svoj položaj za pridobitev velike vsote denarja. Prav tako je bil spoznan za krivega bigamije, ker je daljše obdobje živel z žensko zunaj svojega zakona in imel nezakonske otroke. | Foto Reuters

Lai Xiaomin je bil ta mesec obsojen na smrt, ker je zlorabil svoj položaj za pridobitev velike vsote denarja. Prav tako je bil spoznan za krivega bigamije, ker je daljše obdobje živel z žensko zunaj svojega zakona in imel nezakonske otroke.

Foto: Reuters

Na Kitajskem so danes usmrtili bivšega direktorja ene največjih državnih družb za upravljanje premoženja, ki je bil obsojen na smrt zaradi prejemanja podkupnin v vrednosti več kot 220 milijonov evrov, drugih oblik korupcije in bigamije.

Lai Xiaomin, nekdanji prvi mož družbe Huarong, je bil ta mesec obsojen na smrt na sodišču v Tianjinu, poročanje kitajske televizije CCTV navaja STA.

Njegov primer je pregledalo vrhovno sodišče, ki je odobrilo usmrtitev. "Količina podkupnin, ki jih je prejel Lai Xiaomin, je bila izjemno velika, okoliščine njegovih zločinov so bile posebej resne in socialni vpliv posebej hud," je ugotovilo vrhovno sodišče.

Kitajska televizija ni poročala, kako je bil Lai usmrčen, se je pa pred izvršitvijo kazni lahko srečal z najbližjimi sorodniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število usmrtitev ostaja državna skrivnost

Stopnja obsodb na kitajskih sodiščih je več kot 99-odstotna in le redko se zgodi, da je smrtna obsodba razveljavljena. Na Kitajskem je letno število usmrtitev državna skrivnost.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International ocenjuje, da na Kitajskem izvršijo največ smrtnih kazni na svetu. Vsako leto naj bi bilo usmrčenih in na smrt obsojenih več tisoč ljudi.

Lai je bil ta mesec obsojen na smrt, ker je zlorabil svoj položaj za pridobitev velike vsote denarja. Prav tako je bil spoznan za krivega bigamije, ker je daljše obdobje živel z žensko zunaj svojega zakona in imel nezakonske otroke.

Njegov padec se je začel aprila 2018, ko je ostal brez službe in položaja v komunistični partiji, poroča AFP še povzema STA.

Ne spreglejte