SiolNET. Novice Svet
4,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švicarji končujejo megalomanski infrastrukturni projekt

4,85

termometer

Bazni predor Ceneri
Stroške gradnje predora Ceneri ocenjujejo na 2,4 milijarde evrov. Foto: Twitter

Predvidoma septembra bo dokončan še zadnji, 15-kilometrski železniški predor Ceneri, ki je del projekta gradnje alpske železnice v Švici. Povezoval bo mesti Locarno in Lugano, vlaki pa bodo skozi predor lahko vozili tudi z 250 kilometri na uro. 

V Švici že nekaj let traja projekt gradnje alpske železnice. Cilj projekta je hitrejša železniška povezava severnega in južnega dela švicarskih Alp.

Del projekta je gradnja predora Ceneri, ki poteka pod gorskim prelazom Monte Ceneri v južnem švicarskem kantonu Ticino. Predor bo dolg približno 15 kilometrov, gradijo pa ga od junija 2006.

Sestavljen bo iz dveh enotirnih predorov

Predor bo sestavljen iz dveh enotirnih predorov in bo pomemben južni podaljšek do predora Gotthard, saj obstoječa, sorazmerno strma proga čez prelaz Monte Ceneri ni primerna za visoke hitrosti ali težke tovorne vlake. 94-kilometrski železniški predor Gotthard so po približno 17 letih gradnje odprli leta 2016 in je najdaljši predor na svetu.

Novice GRAFIKA: Švicarji izkopali najdaljši predor na svetu

Tako bo švicarska alpska železnica postala neprekinjena pot za potniški in tovorni promet skozi Alpe. Ko bo predor dokončan, bo to pomenilo konec gradnje nove železniške povezave skozi Alpe, ki vključuje predora Gotthard in Lötschberg. Stroški gradnje predora Ceneri so ocenjeni na 2,4 milijarde evrov, dokončali pa naj bi ga septembra letos, ko bo tudi uradno odprtje, poroča Daily Mail. 

Predor bo olajšal lokalni promet in bo med drugim povezoval dve veliki mesti: Locarno in Lugano. Po skoraj vsej  dolžini bo predor položen, zaradi česa bodo vlaki lahko vozili s hitrostjo približno 250 kilometrov na uro.

Predor Gotthard Avtomoto Inženirski presežek v Alpah: rekordni predor Gotthard so gradili 17 let

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin