SiolNET. Avtomoto Zgodbe
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inženirski presežek v Alpah: rekordni predor Gotthard so gradili 17 let

3,55

termometer

Predor Gotthard

Po 17 letih je danes napočil čas za odprtje najdaljšega predora na svetu, ki bo z železniškim tirom skozi Alpe povezal Italijo in Švico. Predor Gotthard je stal 11 milijard evrov in predstavlja enega največjih gradbenih presežkov v Evropi in svetu.

Samo današnja proslava ob odprtju bo stala osem milijonov evrov

Najdaljši predor na svetu, ki bo danes skozi Alpe povezal Italijo in Švico, bo imel tudi pomemben politični prizvok. V luči evropskega povezovanja bodo na odprtju prisotni tudi nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in italijanski premier Matteo Renzi, ki bodo skupaj s švicarskim predsednikom Johannom Schneiderjem-Ammanom danes tudi uradno odprli vrata tega megalomanskega projekta.

Zgolj proslava ob odprtju bo stala kar osem milijonov evrov. Kljub odprtju bodo skozi predor še naprej potekale le testne vožnje, saj bo promet skozi njega redno zaživel šele letos decembra.

Velikanski stroj za kopanje predora. Izkopali so več kot 28 milijonov ton peska, kamenja in skal. Velikanski stroj za kopanje predora. Izkopali so več kot 28 milijonov ton peska, kamenja in skal.

57 kilometrov dolg predor so gradili 17 let Švicarski minister za transport ob preboju, ki so ga dosegli pred šestimi leti. Švicarski minister za transport ob preboju, ki so ga dosegli pred šestimi leti.

Trajalo je 17 let, da so predor zgradili. Ta je dolg 57 kilometrov in se skriva do največ 2,3 kilometra globoko v Alpah. Predor bo povezal kraja Erstfeld in Bodio, vlaki bodo skozi predor vozili okrog 20 minut. Čas potovanja med Luganom in Zürichom se bo v primerjavi s starim predorom, ki so ga zgradili leta 1882, skrajšal za 45 minut. Nov predor bo potekal skoraj v ravni liniji, kar je nasprotje od precej bolj razgibane trase starega predora.

Tovorni vlaki bodo lahko skozi predor vozili s hitrostjo do 250 kilometrov na uro. Predor bo lahko dnevno sprejel 260 vlakov, kar je 80 več kot pri starem predoru.

Vlaki bodo lahko skozi predor vozili s hitrostjo 250 kilometrov na uro. Vlaki bodo lahko skozi predor vozili s hitrostjo 250 kilometrov na uro.

Dve tretjini proračuna zagotovile davščine iz tovornega prometa

Gradnja predora je stala 11 milijard evrov. Kar 65 odstotkov vsega denarja so graditelji dobili iz naslova davkov na velike tovornjake. Švicarji upajo, da se bo zaradi novega predora s cest na vlake preselil velik del tovornega prometa, s tem pa se bo znatno zmanjšala tudi obremenitev na okolje.

 

Kako dolgo bodo Švicarji držali rekord?

Predor Gotthard bo tri kilometre daljši od trenutnega rekorderja med predori, ki na Japonskem povezuje otoka Honšu in Hokkaido. Gotthard bo tudi sedem kilometrov daljši od predora pod Rokavskim prelivom. Švicarji si rekorda za najdaljši predor ne bodo dolgo lastili, saj Kitajci načrtujejo predor v dolžini kar 123 kilometrov. V Avstriji nameravajo med Innsbruckom in italijanskim Bolzanom zgraditi predor v dolžini 55 kilometrov, načrtovani 80 kilometrov dolg predor med Finsko in Estonijo pa še čaka na odobritev pristojnih organov.

Predor je pomemben vezni člen evropskih transportnih koridorjev, ki povezujejo italijansko Genovo z Rotterdamom na Nizozemskem oziroma Antwerpnom v Belgiji. Predor je pomemben vezni člen evropskih transportnih koridorjev, ki povezujejo italijansko Genovo z Rotterdamom na Nizozemskem oziroma Antwerpnom v Belgiji.

Današnjega odprtja predora se bo udeležilo veliko visokih gostov iz vrha Evropske unije in posameznih držav, ki so sodelovale pri gradnji. Današnjega odprtja predora se bo udeležilo veliko visokih gostov iz vrha Evropske unije in posameznih držav, ki so sodelovale pri gradnji.

Predor Gotthard

Predor Gotthard

Testni vlaki bodo skozi predor vozili še do decembra. Testni vlaki bodo skozi predor vozili še do decembra.

Predor Gotthard

Predor Gotthard

Slavnostni trenutek preboja predorske cevi. Slavnostni trenutek preboja predorske cevi.

Predor Gotthard

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin