Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 16.55

8 let

Švedska ukinila obvezno služenje vojaškega roka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obvezno služenje vojaškega roka je bilo v državi v veljavi zadnjih 109 let. Oblasti v Stockholmu so s tem storile enega od zadnjih korakov na poti k popolni profesionalizaciji švedske vojske.

Švedska je obvezno služenje vojaškega roka uvedla leta 1901, vendar pa so zahteve za služenje državi v zadnjih letih postale izjemno ohlapne. V zadnjem času so vojaški rok v praksi služili le tisti posamezniki, ki so izrazili posebno željo.

Skandinavska država je sicer v času obeh svetovnih vojn ohranila nevtralnost, še najbolj razburljivo pa je bilo v tem pogledu obdobje hladne vojne. Tedaj so oblasti v Stockholmu med drugim zahtevale, da bi v vsakem trenutku, če bi bilo to potrebno, v vojsko lahko vpoklicale pol milijona moških. V času, ko so bila trenja med Vzhodom in Zahodom na vrhuncu, je vojaški rok služilo kar 85 odstotkov oz. 50.000 moških iz starostne skupine, v kateri je bilo služenje vojaškega roka obvezno.

Na služenje vojaškega roka vse manj kandidatov V zadnjem času pa je število nabornikov dramatično upadlo. Nabornike so počasi zamenjali profesionalni vojaki, za služenje vojaškega roka pa se je v zadnjih letih povprečno odločalo le še okoli 5000 posameznikov letno, med njimi je bilo po letu 1980 nekaj sto žensk.

Prekinili bodo tradicijo nevtralnosti Prav zaradi tega se je švedska vlada že lansko leto odločila, da obvezno služenje vojaškega roka, ki je v povprečju trajalo 11 mesecev, ukine. Vlada je tedaj tudi odločila, da bo Švedska prekinila tradicijo nevtralnosti, tudi zato, da bo s svojimi vojaki v prihodnje lahko sodelovala v mednarodnih vojaških misijah in operacijah.

Ministrstvo sprožilo obsežno medijsko kampanjo Švedska vojska trenutno združuje okoli 34.000 profesionalnih vojakov, še dodatnih 38.000 pa jih je v rezervni sestavi. V zadnjih tednih je s katero si v vojaške vrste želi privabiti čim večje število mladih.

Ne spreglejte