Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 8. 2014,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ISIS Islamska država James Foley

Sreda, 20. 8. 2014, 8.06

8 let

Sunitski skrajneži objavili posnetek usmrtitve ameriškega novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sunitski skrajneži Islamske države (IS) so na spletu objavili posnetek domnevne usmrtitve ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, ki je bil pogrešan od leta 2012.

Spletni videoposnetek prikazuje v oranžno oblečenega moškega na kolenih in v črno oblečenega moškega, ki ga obglavi. Posnetek se začne z govorom predsednika ZDA Baracka Obame, v katerem pojasnjuje, zakaj se je odločil za zračne napade na sunitske skrajneže v Iraku, na ekranu pa je izpisano Foleyjevo ime.

Neimenovani ameriški državni uradniki so medijem potrdili, da je IS zadnje dni grozil z usmrtitvijo 40-letnega Foleyja, ki so ga pred dvema letoma ugrabili oboroženci na severu Sirije, kjer je delal za francosko tiskovno agencijo AFP in bostonski medij GlobalPost.

Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost Bele hiše Caitilin Hayden je dejala, da so v primeru, da je posnetek avtentičen, zgroženi nad surovim umorom nedolžnega Američana in izražajo najgloblje sožalje družini ter prijateljem. O primeru je seznanjen tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Foleyjeva mati Diane je na Facebooku zapisala, da je ponosna na svojega sina, ki je dal življenje, da bi svetu razkril trpljenje prebivalcev v Siriji.

Ameriški zračni napadi so skupaj z ofenzivo kurdskih borcev na tleh skrajnežem zadali najhujši udarec, odkar so sunitski skrajneži iz Sirije začeli pohod po severu Iraka. Newyorški odbor za zaščito novinarjev (CPJ) poroča, da je v Siriji izginilo najmanj 20 novinarjev.

Je zamaskirani moški Britanec? Zamaskirani skrajnež je govori z britanskim naglasom, kar je priznal tudi zunanji minister Velike Britanije Philip Hammong. "Že dolgo časa govorimo, da v Siriji in Iraku z ekstremističnimi organizacijami sodeluje večje število britanskih državljanov," je dejal in dodal, da je ravno to razlog, zakaj Islamska država (IS) predstavlja grožnjo britanski nacionalni varnosti.

Britanski premier David Cameron pa je zaradi smrti ameriškega novinarja, prekinil dopust in odpotoval v London, kjer se bo z zunanjim ministrom in drugimi visokimi člani britanske vlade posvetoval o razmerah v Iraku in Siriji.

Cameron je v odzivu na posnetek dejal, da je v primeru resničnosti posnetka umor novinarja "šokanten in izprijen", navaja BBC.

Novinarji brez meja zgroženi Mednarodna organizacija Novinarji brez meja pa je nad posnetkom izrazila "zgroženost". "Če bo avtentičnost posnetka umora Jamesa Foleyja potrjena, bo to pokazalo, da gre Islamska država pri ravnanju s talci do skrajnosti," je v izjavi zapisal generalni sekretar organizacije Christophe Deloire.

Po navedbah Novinarjev brez meja, ki imajo sedež v Parizu, v Siriji kot talce zadržujejo še tri tuje novinarje, v rokah sil sirskega predsednika Bašarja al Asada ali drugih oboroženih skupin pa je tudi okoli 50 sirskih novinarjev. Od začetka sirskega konflikta mraca 2011 je bilo v tej državi ubiti 39 poklicnih novinarjev, od tega 12 tujih.

Ne spreglejte