Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

protesti Banja Luka Bosna in Hercegovina

Sobota, 14. 5. 2016, 11.45

6 let, 7 mesecev

Strogi varnostni ukrepi pred protesti v Banjaluki spominjajo na izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Banja Luka protesti | Foto STA

Foto: STA

V Banjaluki so napovedani hkratni provladni in protivladni protesti, zato tam danes veljajo strogi varnostni ukrepi, ki spominjajo na izredne razmere. Na ulicah za varnost skrbi dva tisoč policistov, središče mesta je zaprto za promet. Napovedujejo na tisoče protestnikov.

Preverjajo avtobuse

Na vseh vpadnicah v Banjaluko so policijske nadzorne točke, na katerih preverjajo avtobuse, s katerimi prihajajo demonstranti. Avtobuse s protestniki preverjajo tudi na mejah BiH. Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da enemu od avtobusov s privrženci Dodika danes zjutraj niso dovolili vstopa v državo.

Policija je postavila kovinske ograje, s katerimi želi preprečiti stik med privrženci predsednika Republike Srbske Milorada Dodika in zagovorniki opozicije, ki so nezadovoljni s trenutnim političnim, gospodarskim in socialnim stanjem v tej entiteti Bosne in Hercegovine. | Foto: STA , Policija je postavila kovinske ograje, s katerimi želi preprečiti stik med privrženci predsednika Republike Srbske Milorada Dodika in zagovorniki opozicije, ki so nezadovoljni s trenutnim političnim, gospodarskim in socialnim stanjem v tej entiteti Bosne in Hercegovine. Foto: STA ,

Napovedujejo veliko število protestnikov

Iz Dodikove vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) so sporočili, da na shodu podpore pod naslovom S srcem za srbsko. Stop izdaji! pričakujejo najmanj 30 tisoč ljudi. Koalicija pod vodstvom opozicijske Srbske demokratske stranke ocen o udeležencih svojih protestov pod sloganom Osvobodimo Srbsko pred demonstracijami ni podala, so pa policiji napovedali prihod od sto do 150 avtobusov, še poroča Hina.

Po navedbah notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača je do 11. ure v banja Luko prispelo več kot 300 avtobusov. Potrdil je tudi, da so na meji preprečili vstop v BiH okoli 150 Srbom, ki so se želeli udeležiti enega od obeh shodov. V minulih dneh so se pojavile navedbe, da naj bi v Banja Luko na protest v podporo Dodiku prišle tudi skupine skrajnežev iz Srbije, ki naj bi nameravale izzvati nasilje.

Protestnikom so prepovedali pohod skozi središče mesta

Lukač je še dejal, da je policija prepovedala načrtovan pohod udeležencev obeh shodov skozi središče mesta, ker obstaja nevarnost spopadov in nasilja med pripadniki obeh taborov. "Policija s silami, ki jih ima na voljo, tega ne bi mogla imeti pod nadzorom," je še dejal in povedal, da je na ulicah Banja Luke danes 2000 policistov.

Opozicijski tabor sicer vztraja pri pohodu skozi mesto. Kot je poudaril član predsedstva BiH Mladen Ivanić, se opozicija bori za pravico do demokratičnega izražanja mnenja in od tega ne odstopa. Dejal je še, da opozicija ne namerava izzivati izgredov in nasilja.

 

Ne spreglejte