Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2021,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Natisni članek

epidemija pandemija Koronavirus

Nedelja, 14. 2. 2021, 13.10

3 leta, 2 meseca

Strogi ukrepi: zaradi treh okužb bo doma ostalo skoraj dva milijona ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Nova Zelandija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes zaradi treh primerov novega koronavirusa odredila ustavitev javnega življenja v največjem novozelandskem mestu Auckland. Tridnevna ustavitev bo začela veljati opolnoči. Nazadnje so tovrsten ukrep v tem mestu uvedli avgusta lani.

14:11

Cepljenje v Izraelu

14:10

Srbija podarila cepivo

13:16

Italija uvedla strožji nadzor

13:15

Razmere na Češkem

  • 20:15

    Italija ne odpira smučišč

    Italijanska vlada se je tik pred napovedanim odprtjem smučišč v državi odločila, da do tega ne bo prišlo. Minister za zdravje Roberto Speranza je danes podaljšal prepoved ponujanja storitev na smučiščih za običajne potrošnike, STA navaja nemško dpa.

    Minister je kot razlog za podaljšanje prepovedi obratovanja smučišč navedel nevarnost novih različic novega koronavirusa, ki so bolj nalezljive. Zaradi teh različic je italijanska vlada uvedla tudi strožji nadzor za vse potnike iz Avstrije, kjer predvsem na avstrijskem Tirolskem velike težave povzroča južnoafriška različica. Na območje naj bi prišla ravno prek smučišča, ki je bilo odprto za turiste.

    V Italiji se sicer splošno stanje v pandemiji koronavirusa relativno izboljšuje. Večina države je v t. i. rumeni fazi, ki med drugim dovoljuje tudi obratovanje smučišč, a ta za zdaj torej ostajajo zaprta.

  • 19:29

    Češka: še izredne razmere

    Češka vlada je danes kljub drugačni odločitvi parlamenta še za 14 dni podaljšala izredne razmere v državi zaradi epidemije koronavirusa. Kot je sporočil premier Andrej Babiš, so se tako odločili tudi zaradi takšne prošnje predstavnikov vseh 14 administrativnih regij in prestolnice Prage, poročanje nemške tiskovne agencije dpa navaja STA.

    Ta odločitev vlade bi zdaj lahko prišla pred ustavno sodišče. Predsednik senata Miloš Vystricil je opozoril, da je vlada s svojo odločitvijo "spodkopala parlamentarni nadzor", povzema dpa.

    Na izredne razmere, ki so na Češkem v veljavi že od oktobra, so vezani številni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, od zaprtja trgovin do policijske ure.

    Razmere na Češkem so sicer močno zaostrene na območjih mest Cheb in Sokolov ob meji z Nemčijo ter na območju mesta Trutnov v bližini meje s Poljsko. Ta tri območja so popolnoma zaprta.

    Češko zdravstveno ministrstvo je v soboto poročalo o 8.782 novih okužbah s koronavirusom, s čimer je skupno število preseglo milijon. V državi z 10,7 milijona prebivalcev je umrlo več kot 18 tisoč bolnikov z boleznijo covid-10.

  • 16:51

    V VB cepili prek 15 mio ljudi

    V Veliki Britaniji so doslej proti koronavirusu cepili več kot 15 milijonov ljudi, je danes sporočila britanska vlada. Premier Boris Johnson je to označil za "pomemben mejnik".

    "Danes smo dosegli pomemben mejnik v nacionalnem programu cepljenja v Združenem kraljestvu," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Johnson. "Ta država je dosegla nekaj izjemnega," je dejal o tem, da je vsaj en odmerek cepiva prejelo več kot 15 milijonov ljudi.

    "15.000.000. Izjemna ekipa," pa je tvitnil državni sekretar, pristojen za cepljenje, Nadhim Zahawi. Dodal je, da vlada ne bo počivala, dokler ne bodo do konca aprila cepiva ponudili vsem devetim prednostnim skupinam in nato še vsem drugim odraslim. Cepiti so na Otoku začeli 8. decembra.

    Vlada je tako izpolnila obljubo, da bo do ponedeljka cepivo ponudila vsem iz prvih štirih prednostnih skupin, ki so jih določili v nacionalnem programu cepljenja. To so zdravstveni delavci v prvih bojnih vrstah, stanovalci in zaposleni v domovih za ostarele, starejši od 70 let in klinično zelo ranljivi ljudje.

    Po podatkih britanskega ministrstva za zdravje je kar 88 odstotkov vseh ljudi, ki so umrli za boleznijo covid-19, iz teh štirih skupin.

    V ponedeljek bodo začeli cepiti še starejše od 65 let, navajanje britanskega BBC-ja povzema STA.

  • 15:14

    Japonska odobrila prvo cepivo

    Japonska, ki se pripravlja na poletne olimpijske igre v Tokiu, je danes odobrila prvo cepivo proti koronavirusu.

    "Zdravstveni minister je danes izdal posebno dovoljenje za Pfizerjevo cepivo," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz kabineta japonskega premierja Yoshihida Suge.

    Cepljenje proti koronavirusu bodo tako v državi predvidoma začeli v sredo. Najprej bodo cepili med 10 in 20 tisoč zdravstvenih delavcev. Od aprila pa naj bi bilo na voljo še več cepiva, ko bodo poleg zdravstvenih delavcev na vrsti tudi starejši, še poroča STA.

    Vlada mora še pripraviti natančno časovnico cepljenja drugih prebivalcev v 126-milijonski državi, ki se pripravlja na olimpijske igre v Tokiu. Te bodo predvidoma potekale med 23. julijem in 8. avgustom letos.

    Organizatorji vztrajajo, da bodo igre, ki bi morale potekati že lani, pripravili ne glede na to, da se pandemija nadaljuje. Cepljenje za športnike in druge udeležence ne bo obvezno, jih pa pozivajo, naj to storijo.

     

  • 14:11

    Cepljenje v Izraelu

    Več kot četrtina od okoli 9,3 milijona Izraelcev je že prejela drugi odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha proti koronavirusu, je danes sporočil minister za zdravje Juli Edelštajn. Skupaj je bilo doslej cepljenih okoli 3,8 milijona Izraelcev, skoraj 2,5 milijona pa tudi z drugim odmerkom, je pojasnil na družbenem omrežju Twitter.

    Ob tem je pozval tudi druge Izraelce, naj se cepijo. "Kaj pa vi? Boste lahko šli v telovadnico in na kulturne prireditve ali boste ostali zadaj? Pojdite se cepit," je zapisal.

    Izraelska vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja naj bi danes razpravljala o novem sproščanju omejitev, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Obrambni minister Beni Ganc si želi pogumnejšega in hitrejšega odpiranja družbe, Netanjahu pa na drugi strani ostaja previden.

    Tudi tu se tako kažejo napetosti med obema političnima tekmecema. Njuna vladna koalicija je sicer razpadla, zaradi česar bodo šli Izraelci 23. marca na volišča že četrtič v zadnjih dveh letih.

    Čeprav je bilo veliko Izraelcev že cepljenih, pa se učinki kažejo zelo počasi. Strokovnjaki menijo, da je to tudi posledica bolj agresivne in nalezljive različice koronavirusa, ki so jo prvič izolirali v Veliki Britaniji, poroča STA.

     

  • 14:10

    Srbija podarila cepivo

    Srbija je Severni Makedoniji podarila 4.680 odmerkov cepiva proti koronavirusu. Tako je svoji južni sosedi omogočila, da začne cepiti svoje prebivalce. Srbski predsednik Aleksandar Vučić in makedonski premier Zoran Zaev sta se sestala na mejnem prehodu Tabanovce, kjer je Vučić Zaevu simbolično predal škatlo s cepivom, poročajo tuje tiskovne agencije.

    Srbija je svoji južni sosedi podarila 4.680 odmerkov cepiva, ki sta ga razvila ameriško podjetje Pfizer in nemški BioNTech. Vučič je dejal, da so za donacijo dobili dovoljenje Pfizerja. "S tem bomo lahko cepili vse medicinsko osebje, ki dela v centrih za bolezen covid-19," pa je ob tem povedal makedonski premier.

    Severna Makedonija bo tako cepljenje proti koronavirusu začela prej, kot je načrtovala. Doslej so v regiji Zahodnega Balkana začele cepiti tudi že Srbija, Albanija in BiH. V Srbiji so z enim odmerkom cepili 635 tisoč ljudi, piše STA.

  • 13:16

    Italija uvedla strožji nadzor

    Italija je z današnjim dnem v boju proti novim različicam koronavirusa uvedla strožji nadzor nad potniki iz Avstrije, ki bodo morali v karanteno, obvezno se bodo morali tudi večkrat testirati. Strožje ukrepe je v soboto zvečer napovedal minister za zdravje Roberto Speranza, veljati pa so začeli z današnjim dnem.

    Kot je na družbenem omrežju Facebook sporočil minister, se želi Italija zavarovati pred južnoafriško različico, ki kroži predvsem na avstrijskem Tirolskem. Vsi, ki so bili v Avstriji več kot 12 ur, tudi tisti, ki so bili zgolj v tranzitu, bodo morali na meji pokazati negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

    Po vstopu v državo bosta obvezna še en test in dvotedenska karantena. Na koncu tega obdobja pa se bodo morale te osebe še enkrat testirati. V Italiji so že zabeležili nekaj primerov okužbe z južnoafriško različico virusa, ki velja za bolj nalezljivo od prvotne. Britanska, ki je prav tako bolj agresivna, pa naj bi bila že precej bolj razširjena, poroča STA.

  • 13:15

    Razmere na Češkem

    Potem ko je češki parlament zavrnil podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije covida-19, češka vlada išče rešitev, kako bi jih vseeno podaljšala. Število novih okužb namreč ostaja visoko. Izredne razmere se sicer iztečejo opolnoči.

    Češki poslanci so zavrnili podaljšanje izrednih razmer, ki predstavljajo pravno osnovo za ukrepe za zajezitev virusa, kot sta zaprtje trgovin in policijska ura. Vlada Andreja Babiša zdaj išče rešitev, kako bi vseeno podaljšala izredne razmere, ki se iztečejo opolnoči. O rešitvi razpravlja s predsedniki administrativnih regij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Priznani češki ustavni pravnik Jan Kysela je skeptičen glede tega postopka. "Če parlament glasuje za ukinitev izrednih razmer in se jih takoj znova razglasi, to zagotovo predstavlja kršitev ustave," je povedal za časnik Pravo. Biolog Jaroslav Flegr je medtem posvaril, da bo v primeru sprostitve ukrepov umrlo 20 tisoč dodatnih ljudi.

    Razmere ostajajo močno zaostrene na območjih mest Cheb in Sokolov ob meji z Nemčijo ter na območju mesta Trutnov v bližini meje s Poljsko. Ta tri območja so popolnoma zaprta. Češki gasilci so medtem danes vzpostavili dodatne centre za testiranje na novi koronavirus, saj je Nemčija zaostrila pogoje za vstop iz Češke. Centri za testiranje so namenjeni predvsem voznikom tovornjakov, za katere ne velja prepoved vstopa v Nemčijo. Morajo pa se predhodno registrirati prek spleta in predložiti negativen izvid testa na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

    Zaradi novih ukrepov so češke železnice zaustavile tudi čezmejni promet z Nemčijo, navaja dpa. Češko zdravstveno ministrstvo je v soboto poročalo o 8782 novih okužbah s koronavirusom, s čimer je skupno število preseglo milijon. V državi z 10,7 milijona prebivalcev je umrlo več kot 18 tisoč bolnikov z boleznijo covid-19, poroča STA.

Ljubljana_maske
Novice Včeraj potrdili 329 okužb. Bomo rumeno fazo sproščanja ukrepov dosegli že marca? #video

Skoraj dva milijona prebivalcev Aucklanda bo moralo tako biti najmanj tri dni doma. Zaprti bodo šole, trgovine in podjetja z izjemo nujnih storitev. Močno bo omejeno tudi gibanje iz oziroma v mesto. "Glavno, kar prosimo ljudi v Aucklandu, je, da ostanejo doma, da bi se izognili tveganju za širjenje," je ob tem povedala Ardernova. Dodala je, da so se za tovrstni ukrep odločili, ker bi lahko šlo za bolj nalezljivo različico novega koronavirusa.

Okužbe potrdili pri članih iste družine

Ukrepe so zaostrili, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri treh članih iste družine iz tega največjega novozelandskega mesta. Mati, ki dela za podjetje, ki zagotavlja pranje in catering za mednarodne polete, in hči sta bili na testiranju na koronavirus pozitivni v soboto, oče pa danes. Simptome okužbe kaže tudi četrti član družine, a je bil na testiranju negativen.

Zdravstvene oblasti se bojijo novih in aktivnih okužb, saj niso ugotovili jasnega izvora okužb v tej družini. Osredotočajo se na delovno mesto matere, ki pa osem dni pred okužbo ni delala. V preostanku države bodo medtem ukrepe sprostili na drugo raven. Ljudje bodo morali na javnem potniškem prometu nositi maske, zbiranje pa bo omejeno na največ sto ljudi.

Nova Zelandija, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, velja za eno najuspešnejših držav pri soočanju z epidemijo bolezni covid-19. Doslej so potrdili manj kot dva tisoč primerov okužbe, umrlo pa je 25 bolnikov, piše STA.

Ne spreglejte