Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Stipe Mesić Patria

Torek, 17. 2. 2015, 14.41

8 let

Stipe Mesić znova zavrnil vpletenost v afero Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in podjetje Đuro Đaković sta znova zanikala vpletenost v korupcijo pri nakupu oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria za hrvaško vojsko.

"Ne vem, kdo je dvignil denar v Patrii. Ne poznam menedžerjev, niti vem, komu so dajali denar. Vse to je mogoče, sicer pa to s Hrvaško nima nobene povezave oziroma ni nobene povezave s predsednikom republike, ker je predsednik tudi vrhovni poveljnik vojske in ni povezan z nabavo kakršnekoli opreme ali orožja. To je v pristojnosti obrambnega ministrstva," je v telefonskem pogovoru za hrvaško javno televizijo dejal Mesić.

Dodal je, da ni enega samega razloga, da bi bremenili njega. "Na Hrvaškem obstajajo barabe, ki me hočejo potopiti. Ob tem naj se zavedajo, da do njihove ali moje smrti tega ne bodo dočakali," je še dejal.

Na Finskem obsojena vodilna moža finskega podjetja Mesić je bil na Finskem med osumljenimi za sprejemanje podkupnine v primeru, v katerem sta bila ponedeljek nepravnomočna obsojena dva nekdanja vodilna moža finskega podjetja.

Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen ter zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen.

Obsojeni so bili zaradi podkupovanja pri prodaji 84 oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe je bila 112 milijonov evrov, s predstavniki finskega podjetja pa so jo podpisali takratni predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đuro Đaković iz Slavonskega Broda. Finsko tožilstvo proti hrvaškim državljanom ni sprožilo pregona, ker da je to naloga Hrvaške.

Jukka Rappe: Primera podkupovanja na Hrvaškem in v Sloveniji sta dejansko enaka Finski tožilec Jukka Rappe je danes potrdil, da so v obtožnici proti finskim poslovnežem uporabili številne dokumente, ki so jih priskrbele hrvaške oblasti. "Veliko so sodelovali še med preiskavo skupaj s finskimi in avstrijskimi kolegi," je dejal Rappe v pogovoru za hrvaško radijsko novičarsko agencijo Media servis. Poudaril je, da sta primera podkupovanja na Hrvaškem in v Sloveniji dejansko enaka.

"Težko je razumeti razliko, ker so obtoženci v obeh primerih isti, skoraj istočasno pa so se zgodila kazniva dejanja, za katera jih bremenijo. Tudi posrednika sta ista, Wolfgang Riedl in Walter Wolf," je še dejal Rappe.

Ocenil je, da je finsko tožilstvo v zanimivi situaciji in da se še niso odločili, kako bodo nadaljevali oba postopka. Zanimivo je tudi, kako bo sodba za podkupovanje na Hrvaškem vplivala na postopek za korupcijo v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji, je še povedal. Podjetje Đuro Đaković ni povezano s sojenjem na Finskem Danes so se oglasili tudi iz podjetja Đuro Đaković, ki je sestavljalo finske oklepnike za potrebe hrvaške vojske. Zatrdili so, da nikakor niso povezani s sojenjem, ki je potekalo na Finskem.

Kot so sporočili, so seznanjeni, da se v finski sodbi omenja njihov glavni izvršni direktor Bartol Jerković kot oseba, ki naj bi ji finska obsojenca obljubila podkupnino. "A tudi po besedah finskega tožilca v tem primeru ni dokazov, da je gospod Bartol Jerković prejel podkupnino", so še zapisali.

Po njihovih poizvedbah ni nobenega kazenskega postopka proti Jerkoviću ne na Finskem niti ne na Hrvaškem. Zaradi tega ni niti enega samega razloga, da bi pod vprašaj postavljali njegov položaj v podjetju Đuro Đaković, so še sporočili.

Hulkkonen, Korpi, Niitynen ter še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja na prvostopenjskem sodišču sicer oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patrijinih oklepnikov Sloveniji. Prihodnji teden se bo na višjem sodišču začel pritožbeni postopek.

Ne spreglejte