Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
18.58

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Beograd Srbija Albanija obisk Kosovo Aleksandar Vučić Edi Rama

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 18.58

4 leta, 10 mesecev

Srbski predsednik zavrnil srečanje z albanskim premierjem (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Srbski predsednik Tomislav Nikolić se ni hotel sestati z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je med uradnim obiskom v Beogradu pozval Srbijo k priznanju Kosova.

Kot so sporočili iz urada Nikolića, je srečanje zavrnil, ker je bilo mogoče pričakovati provokacije.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost iz predsednikove službe za stike z mediji, je bilo obnašanje Rame pričakovano, zaradi njegove provokacije pa je Nikolić zavrnil srečanje z njim.

"Albanija se bo težko pridružila družini sodobnih evropskih držav, dokler se ne bo odrekla svojim sanjam o Veliki Albaniji," so sporočili. Poudarili so še, da si "Srbija že dve leti in pol prizadeva, da bi Balkan postal varna in cvetoča regija v Evropi, dokler pa bodo neodgovorni politiki, kot je Edi Rama, pa je jasno, da bo to težka naloga, polna izzivov", poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

"Moja dolžnost je, da nikomur ne dovolim, da ponižuje Srbijo v Beogradu" Beograd je razburila izjava Rame na skupni novinarski konferenci s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem. Dejal je, da je Kosovo neodvisna država in da je to resničnost, ki jo je treba sprejeti. K priznanju Kosova je pozval tudi Beograd. "Pričakujemo, da bo Srbija naredila vse v tej smeri in to bomo vsekakor pozdravili," je dejal.

Vučić se je že na novinarski konferenci odzval na izjavo. "Žal mi je, da je Rama izkoristil to priložnost, da govori o nečem, za kar se nismo dogovorili, a moja dolžnost je, da nikomur ne dovolim, da ponižuje Srbijo v Beogradu," je dejal Vučić in dodal, da od Rame ni pričakoval provokacije. "Kosovo je del Srbije in nikoli ne bo imelo nikakršne zveze z Albanijo," je poudaril.

"Zamujena priložnost" Kasneje je na Twitterju zapisal, da je bil obisk Rame priložnost, da državi obrneta nov list v medsebojnih odnosih. "Žal mi je, da je bila zaradi izjave premierja Rame ta priložnost zamujena, vendar bi še naprej želeli sodelovati za dobrobit prihodnosti naše regije," je zapisal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Rama pa je v pogovoru za beograjsko televizijo B92 dejal, da se mu zdi fascinantno, da so njegovo izjavo razumeli kot provokacijo. "To je realnost. Mnoge države, med njimi tudi velike demokracije, s katerimi sodelujete, so priznale Kosovo. Menim, da bi bilo dobro tudi za Srbijo, da prizna to realnost," je dejal.

Besede sprožile protest v Kosovski Mitrovici Na Vučićevo današnjo držo pa so se odzvali Srbi v Kosovski Mitrovici. Pri mostu čez reko Ibar se je tako zbralo nekaj sto ljudi, ki so izražali podporo Vučiću in uradni politiki Beograda do Kosova. Protest, ki je trajal približno uro, se je končal mirno.

Kljub vsemu sta sklenila nekaj dogovorov Premierja sta se na pogovoru sicer dogovorila o več sporazumih med državama. Med drugim bo za prečkanje meje med Srbijo in Albanijo za njune državljane po novem zadostovala osebna izkaznica. Dogovorila sta se tudi o programih za izmenjave za mlade, govorila pa sta tudi o gospodarskem sodelovanju, ki ga želita okrepiti.

Srbska in albanska vlada sta danes podpisali tudi sporazum o vzajemni pomoči pri preprečevanju in preiskovanju carinskih kršitev.

Obisk nazadnje preložen zaradi incidenta na nogometni tekmi Današnji obisk Rame so v preteklosti že večkrat preložili. Nazadnje zaradi izgredov med nogometno tekmo med albansko in srbsko reprezentanco v Beogradu 14. oktobra, ki jih je povzročil prelet daljinsko vodenega kvadrokopterja z zastavo Velike Albanije.

Albanski premier je srbskega premierja danes tudi povabil, naj prihodnje leto uradno obišče Albanijo, da "ne bi čakali novih 68 let", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sestal se je tudi s Tadićem Rama se je danes sestal tudi s predsednikom srbske Socialdemokratske stranke Borisom Tadićem, s katerim sta se, kot so sporočili iz stranke, strinjala, da morata Srbija in Albanija samostojno in brez pomoči Evropske unije začeti reševati odprta dvostranska vprašanja.

Kot sta še menila, se bi s takšnim odgovornim pristopom reševanja težav povečala mednarodna kredibilnost obeh držav, olajšali pa bi proces vključevanja v evropske integracije.

Rama naj bi v torek obiskal albansko skupnost v Preševu na jugu Srbije, kjer naj bi po poročanju srbskih medijev imel govor v kulturnem domu.

Ne spreglejte