Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
6.51

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija vojna Libanon

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 6.51

8 let, 2 meseca

Spopadi v Siriji: poteka hud boj za uporniško "utrdbo" Kusair

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hudi spopadi potekajo v sirskem mestu Kusair, ki velja za enega ključnih oporišč upornikov. Vladne sile skušajo s silno vojaško operacijo streti omenjeno uporniško središče.

Kot navajajo državni mediji, naj bi vojska v večjem delu mesta "vzpostavila varnost in stabilnost", kar pa uporniki na drugi strani zanikajo, poroča BBC.

V samem spopadu naj bi sodelovali tudi predstavniki libanonskega gibanja Hezbolah, ki po poročanju BBC-ja delujejo na vladni strani, pripadniki sunitov pa se medtem proti vladni vojski borijo na strani upornikov. Po zadnjih podatkih je bilo v spopadih v omenjenem mestu ubitih 23 pripadnikov Hezbolaha, več kot 100 pa naj bi jih bilo ranjenih, med drugim poročajo mediji. Omenjeno vest so potrdili tudi libanonski varnostni organi.

Bojazen pred drastičnim poslabšanjem razmer v begunskih taboriščih V najnovejših spopadih v omenjenem mestu je po poročanju zahodnih medijev umrlo več kot 50 ljudi, čez mejo pa naj bi se razširili tudi v Libanon. Najbolj bi bilo zaradi spopadov v sosednji Siriji prizadeto libanonsko severovzhodno obmejno mesto Hermel, od koder sicer ne poročajo o ranjenih ali kakšni večji materialni škodi.

Nekaj ranjenih so našteli v Tripoliju v Libanonu, kjer je izbruhnilo več spopadov med privrženci sirskega predsednika Bašarja Al Asada in zagovorniki upornikov.

Medtem številne mednarodne organizacije opozarjajo, da tako Libanon kot Jordanija potrebujeta pomoč mednarodne skupnosti, saj je obe državi preplavilo več sto tisoč sirskih beguncev. Kot je sporočila britanska humanitarna agencija Oxfam, se bodo v prihajajočih mesecih razmere v begunskih središčih zaradi naraščajočih temperatur in vse slabših sanitarnih razmer le še poslabšale.

Med uporniki veliko tujcev? Medtem se razmere v Siriji še naprej poslabšujejo. Trenutno je tako najhuje v že omenjenem mestu Kusair, kjer po poročanju medijev poteka boj za vsako hišo. Kot poroča tamkajšnja vladna tiskovna agencija, naj bi sirski vojski uspela zavarovati večino mesta in tako "onesposobiti veliko število teroristov", od katerih naj bi bila velika večina tujcev.

Ne spreglejte