Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nesreča nesreča vlak Španija

Četrtek, 8. 8. 2013, 17.27

8 let

Španske železnice o nesreči: ni šlo za tehnično napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja španskih javnih železnic je dejal, da vlak, ki se je iztiril pretekli mesec, pred nesrečo ni imel nikakršnih tehničnih težav, tudi zavore so bile v odličnem stanju.

Nesreča, ki se je zgodila 24. julija, je za seboj pustila 79 mrtvih in okoli 170 ranjenih. Strojevodjo Joseja Garzona Amo še vedno preiskujejo, niso pa ga še uradno obtožili.

"Med samo potjo vlaka ni bilo nobenih poročil o kakšnihkoli težavah ali škodi," je povedal vodja podjetja Renfe Julio Gomez-Pomar.

Pred nesrečo se je Garzon pogovarjal po službenem telefonu Dodal je, da so bili izpeljani vsi običajni varnostni postopki, prav tako pa strojevodja ni bil na delu več časa, kot je dovoljeno, saj se je ravno vrnil z dvodnevnega oddiha.

Črna skrinjica je razkrila, da se je strojevodja Garzon tik pred nesrečo s kolegom po službenem telefonu pogovarjal o tem, na kateri tir naj bi pripeljal vlak.

Sodne oblasti so medtem sporočile, da je vlak potoval s hitrostjo 192 kilometrov na uro, kar je kar dvakrat več od dovoljene hitrosti na tistem odseku.

Na temeljitem tehničnem pregledu nepravilnosti ni bilo Dan pred nesrečo, v kateri se je iztirilo vseh osem vagonov, je bil vlak po besedah Homez-Pomarja na temeljitem tehničnem pregledu, kjer niso ugotovili nikakršnih nepravilnosti. Tudi zavore so bile v odličnem stanju, je zatrdil.

Pojasnil je še, da je bilo pred nevarnim odsekom ob progi več znakov, ki voznike opozarjajo na dovoljeno hitrost, ki je 80 kilometrov na uro.

Pravila španskih javnih železnic strojevodjem med drugim prepovedujejo pošiljanje in pisanje sms-sporočil, službeni telefon lahko uporabijo le, če je to nujno potrebno, prav tako pa je prepovedano uporabljati osebni telefon.

Španska vlada bo v prihodnjih dneh predstavila nove ukrepe, ki jih namerava sprejeti, da bi v prihodnje preprečila takšne nesreče.

Ne spreglejte