Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 11. 2012,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija Evropska komisija

Četrtek, 15. 11. 2012, 9.49

8 let

Španiji ne bo treba uvajati novih varčevalnih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav ne bo dosegla ciljev o zmanjševanju primanjkljajev, Španiji do konca naslednjega leta ne bo treba uvajati novih varčevalnih ukrepov.

Odločitev so sprejeli v Evropski komisiji to sredo, na dan, ko so se po vsej Evropski uniji odvijali množični protesti proti varčevalnim ukrepom, še posebej množični so bili na Portugalskem in v Španiji, državah, ki jih je kriza še posebej močno prizadela. Odločitev je mogoče razumeti kot pomemben premik na ravni Evropske unije in lahko nakazuje nov pristop k reševanju dolžniške krize, ki so jo do zdaj reševali predvsem skozi stroge varčevalne ukrepe. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Oli Rehn opozarja, da te odločitve ne gre razumeti kot spremembe politik na ravni celotnega evroobmočja in da bo treba še naprej obravnavati vsako državo posebej. Obenem je dodal, da je Španija še zmeraj zavezana, da več stori v letu 2014, ko od Madrida zahtevajo, da svoj proračunski primanjkljaj, ki je lani znašal 11 odstotkov bruto domačega proizvoda, zmanjšajo na tri odstotke, ki jih predvidevajo določila Evropske unije. Vendar odločitev kljub temu daje pomemben signal, da se Evropska komisija zbližuje s pozicijo Mednarodnega denarnega sklada, ki že dlje časa poziva, da je treba biti pri reševanju najbolj zadolženih držav članic bolj fleksibilen. Namesto tega je komisija do zdaj predvsem v Grčiji zahtevala ostro zmanjševanje primanjkljaja, kar je pomenilo obsežne proračunske reze, čeprav je bila država že dlje časa v globoki recesiji.

V primeru potrditve Španiji do leta 2014 ne bo treba uvajati novih rezov

Odločitev komisije morajo potrditi še druge članice evroobmočja, predvsem Nemčija, ki je do zdaj vztrajala pri strogem zmanjševanju proračunskega primanjkljaja. Vendar pravila o delovanju Evropske unije komisarju Rehnu podeljujejo precejšnjo moč pri določanju časovnega poteka reševanja krize v posameznih državah članicah, zato bi njegove odločitve le stežka spremenili v kakšni nacionalni vladi. Če bodo odločitev dejansko potrdili, bo to veliko olajšanje za Španijo in vlado Mirana Rajoya, ki že dlje časa vztraja, da od EU-ja in Evropske centralne banke ne bo prosil pomoči, če bo ta pogojena z novimi varčevalnimi ukrepi. Potrditev odločitve, da v letošnjem in prihodnjem letu Španiji ne bo treba uvajati novih proračunskih rezov, pomeni, da bo lahko nedotaknjen ostal tudi pokojninski sistem, za katerega je Rajoy že večkrat zatrdil, da se ga ne bo dotaknil. V Madridu se na odločitev za zdaj še niso odzvali.

Ne spreglejte