SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Socialdemokrati, Zeleni in liberalci podpisali koalicijski sporazum

0,04

termometer

Podpis koalicijskega sporazuma | Olaf Scholz, Christian Lindner in Robert Habeck ob podpisu koalicijskega sporazuma v Berlinu | Foto: Reuters
Olaf Scholz, Christian Lindner in Robert Habeck ob podpisu koalicijskega sporazuma v Berlinu Foto: Reuters

Nemški socialdemokrati, Zeleni in liberalci so danes v Berlinu podpisali koalicijski sporazum. S tem je odprta pot za sredino glasovanje o novi nemški vladi pod vodstvom socialdemokrata Olafa Scholza v bundestagu.

Vse tri nemške stranke so konec tedna na kongresih oziroma z glasovanjem po pošti prepričljivo potrdile koalicijski dogovor, s katerim Nemčija prvič na zvezni ravni dobiva t. i. semaforsko koalicijo.

Ena osrednjih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam. Med drugim so se tri stranke zavezale k opustitvi premoga do leta 2030 in ogljični nevtralnosti do leta 2045.

A ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala spoprijeti nova nemška vlada, je pandemija covid-19, pri čemer se omenja tudi možnost obveznega cepljenja.

Angela Merkel Novice Zbogom, Angie

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo SPD dobila kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve.

Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim bo sovoditeljica stranke Annalena Baerbock postala zunanja ministrica, njen kolega na čelu stranke Robert Habeck pa bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko.

Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, pri čemer bo predsednik FDP Christian Lindner postal minister za finance.

V novi vladi bo sicer po osem ministric in ministrov.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin