Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Edward Snowden ZDA NSA

Petek, 11. 10. 2013, 9.11

8 let

Snowden se je čudno obnašal, a se na to nihče ni odzval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA so spregledale opozorilni znak, ki bi jim lahko povedal, da nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) in ameriške obveščevalne agencije (Cia) nekaj namerava.

Snowden je bil namreč osumljen, da je poskusil vdreti v podatke, do katerih ni imel dostopa, a se na poročilo njegovega nadrejenega nihče ni odzval.

Nadrejeni napisal poročilo, ki ga niso posredovali NSA Časnik New York Times poroča, da je Snowdnov nadrejeni leta 2009 napisal obremenilno poročilo o njegovem ravnanju. Med drugim je zapisal, da je zaznal očitno spremembo v obnašanju in delovnih navadah računalniškega tehnika.

V tistem času se je Snowden pripravljal, da bo zapustil delo za Cio v Ženevi, kmalu zatem je začel delati za NSA. Kot vse kaže, poročila Cie o Snowdnu, ki mu je pripisalo črno piko, niso posredovali NSA, navaja časnik, ki se sklicuje na dva visoka ameriška uradnika.

Obremenilno poročilo se je pojavilo šele, ko so po Snowdnovih razkritjih natančno preučili njegovo zgodovino To poletje je Snowden medijem razkril vrsto strogo zaupnih dokumentov o nadzoru NSA nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami ter vohunjenjem. Obremenilno poročilo se je pojavilo šele, ko so po Snowdnovih razkritjih natančno preučili njegovo zgodovino.

Sicer pa so žvižgaču, ki je zatočišče pred ameriškim pregonom našel v Rusiji, podelili letošnjo nagrado za integriteto v obveščevalnih aktivnostih. Organizacija Projekt vladne odgovornosti je sporočila, da je Snowden nagrado Sama Adamsa prejel na slovesnosti v sredo v Moskvi.

Kot navajajo na spletni strani projekta, nagrado vsako leto podeli skupina upokojenih uradnikov Cie članom obveščevalne skupnosti, ki izkazujejo visoko stopnjo integritete. Na podelitvi so bili po navedbah organizacije med drugim prisotni nekdanji visoki analitik NSA Thomas Drake, nekdanji svetovalec za etiko ameriškega pravosodnega ministrstva Jesselyn Radack, nekdanja agentka FBI Coleen Rowley ter nekdanji analitik Cie Ray McGovern.

Kje je Snowden? Kje se Snowden giblje, odkar mu je Rusija zagotovila začasni azil, ni znano. Tudi organizacija ni razkrila, kje točno v Moskvi so podelili nagrado.

Je pa Radack pozneje povedal, da je Edward videti odlično. "Je osredotočen, artikuliran in natančno spremlja dogajanje, tako v ZDA kot po svetu." "Ljubi Ameriko in želi, da bi se povrnila nazaj k demokratičnim idealom," je še dodal.

V Moskvo je sicer v četrtek pripotoval oče žvižgača, Lon Snowden, ki se želi sestati s svojim sinom. Tudi Lon je poudaril, da ne ve, kje je njegov sin.

Ne spreglejte