Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2015,
18.15

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obtožnica umor ZDA

Petek, 1. 5. 2015, 18.15

5 let, 8 mesecev

Smrt temnopoltega osumljenca v Baltimoru razglašena za umor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smrt 25-letnega temnopoltega osumljenca Freddieja Grayja, zaradi katere so v Baltimoru izbruhnili nemiri, so razglasili za umor, je danes sporočila državna tožilka Marylanda Marilyn Mosby.

To pomeni, da bo proti šestim policistom, ki so bili vpleteni v njegovo aretacijo, vložena obtožnica. Za ameriške razmere presenetljivo novico dopolnjuje tudi nalog za aretacijo šesterice.

"Policisti niso imeli nobenega utemeljenega razloga za aretacijo" Mosbyjeva je v četrtek od policije dobila zapečateno poročilo o preiskavi okoliščin, ki so pripeljale do smrti Grayja po aretaciji 12. aprila. Osumljenec je umrl teden dni kasneje zaradi zlomljene hrbtenice.

Mosbyjeva je povedala, da bo policijsko poročilo upoštevala, vendar pa tudi izsledke preiskave tožilstva skupaj s poročilom mrliškega oglednika, ki je danes uradno potrdil, da je šlo pri Grayjevi smrti za umor.

Tožilka je prav tako povedala, da trije policisti, ki so Grayja aretirali, niso imeli nobenega utemeljenega razloga za aretacijo. Nož na vzmet, ki so ga našli pri osumljencu, ko so ga preiskali, pa ni bil nezakonit.

V javnost je doslej prišlo, da se je eden od policistov pognal za Grayjem, ker je ta začel bežati, ko je pogledal policista v oči. Aretacijo Grayja je posnela priča. Aretiranega so vrgli v policijsko vozilo, ki se je nekaj časa še vozilo po mestu. Gray je bil ob vstopu vanj še živ in zdrav, pri izstopu pa hudo poškodovan.

"S sistemom, ki dovoljuje nekaznovano ubijanje neoboroženih temnopoltih osumljencev v rokah policije, je nekaj hudo narobe" V ponedeljek so ga pokopali, v Baltimoru pa so poleg mirnih demonstracij izbruhnili še hudi neredi s zažiganjem zgradb in avtomobilov, ropanjem trgovin in napadi na policijo, kar je med drugimi ostro obsodil tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Vendar pa je tudi Obama obenem izrazil to, kar je zadnje čase v mislih vse večjega števila Američanov. Namreč, da je s sistemom, ki dovoljuje nekaznovano ubijanje neoboroženih temnopoltih osumljencev v rokah policije, nekaj hudo narobe.

Če v primeru tovrstnih uradnih zlorab že pride do uradne preiskave ali sodnega procesa - to je redko, saj tožilstva večinoma ne vlagajo obtožnic proti policistom -, pa so porote večinoma nagnjene k temu, da policiste oprostijo, ker jim prej verjamejo na besedo kot pa tožnikom.

Protesti se nadaljujejo, vendar pa so od ponedeljka naprej mirni Zaradi ponedeljkovih protestov v Baltimoru veljajo izredne razmere s policijsko uro. Protesti se nadaljujejo, vendar pa so od ponedeljka naprej mirni. Za konec tedna so protesti napovedani tako v Baltimoru kot v drugih mestih ZDA, obtožnica proti šestim policistom pa v dinamiko vnaša nov zelo pomemben dejavnik.

Mosbyjeva je največ točk obtožnice naložila na pleča voznika policijskega vozila, ki je obtožen nenaklepnega umora iz brezobzirnosti. To pomeni, da je Gray najverjetneje smrtno poškodbo utrpel med prevozom. Proti ostalim policistom pa so vložene obtožnice zaradi namernega in nenamernega uboja ter napada na osebo.

Preiskavo vodi tudi zvezno pravosodno ministrstvo, vendar pa ta ne bo več potrebna, če bodo policisti kaznovani na državni ravni.

Ne spreglejte