SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci lahko za 50 evrov postanemo digitalni državljani Estonije

1

termometer

 | Foto:
Estonija je kot prva država na svetu uveljavila t. i. e-prebivališče. Vsak državljan katerekoli države bo namreč lahko zaprosil za estonsko digitalno državljanstvo oziroma estonsko e-prebivališče.

Estonci pričakujejo, da bo do konca leta 2025 za estonsko digitalno državljanstvo oziroma elektronsko prebivališče zaprosilo okoli 10 milijonov ljudi, piše nemški tednik Manager Magazin. Za primerjavo: ta majhna baltska država ima 1,3 milijona prebivalcev.

Estonija kot e-država Estonska elektronska osebna izkaznica bo stala 50 evrov in bo vsebovala osebne in biometrične podatke, kot sta prstni odtis ali digitalni podpis. Med drugim bo omogočala dostop do bančnih poslov v Estoniji in ustanovitev podjetja v tej državi.

V Estoniji, ki že zdaj slovi kot e-država in je domovina Skypa in TransferWisa, pričakujejo, da se bo število podjetij z zdajšnjih 80 tisoč povečalo na 160 tisoč. Zlasti želijo privabiti tehnološka podjetja iz Silicijeve doline.

Kako postati estonski e-prebivalec Kot piše ameriški časnik The Wall Street Journal, e-prebivalci ne bodo imeli enakih pravic kot estonski državljani. Elektronske osebne izkaznice na primer ne bodo mogli uporabljati kot potni list ali z njo vstopiti v državo.

Za pridobitev estonskega e-prebivališča mora prosilec priti na estonski policijski urad ali obmejni urad in tu vložiti prošnjo ter pustiti biometrične podatke (prstni odtisi …).

Digitalni Estonci Po načrtu estonske vlade pa bodo prosilci od konca leta 2015 prošnjo za e-prebivališče lahko vložili na kateremkoli estonskem veleposlaništvu. Torej bodo lahko postali estonski e-prebivalci oziroma e-Estonci, ne da bi kdajkoli stopili na estonsko ozemlje ali v Estoniji dejansko živeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin