Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
21.08

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

volitve Vladimir Putin Slovaška Robert Fico

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 21.08

7 mesecev

Slovaška predsednica Ficu podelila mandat za sestavo vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Robert Fico | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je zmagovalcu sobotnih predčasnih volitev Robertu Ficu danes pričakovano podelila mandat za sestavo vlade, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Predsednica je ob tem izrazila upanje, da izid volitev, na katerih je slavila Ficova stranka Smer-SSD, ne bo spremenil vrednot Slovaške.

Zuzana Čaputova je poudarila, da je podelitev mandata za oblikovanje vlade zmagovalcu volitev "ustavna tradicija", njena naloga pa da je spoštovati rezultate volitev, ki so bile po njenih besedah demokratične in poštene.

Čaputova je sicer nekdanja članica liberalne stranke Progresivna Slovaška, ki je na volitvah zbrala 18 odstotkov glasov in tako pristala na drugem mestu.

Robert Fico
Novice Fico: Slovaki imajo večje probleme od ukvarjanja z Ukrajino

Socialdemokratska stranka Smer-SSD je zmagala s 23 odstotki glasov in tako dobila 42 sedežev v 150-članskem parlamentu. Na tretjem mestu je Glas-SD pod vodstvom Petra Pellegrinija, ki je nastala leta 2020, ko je skupina poslancev zapustila Ficovo Smer, in jo zdaj omenjajo kot mogočo koalicijsko partnerico Smer-SSD. Čaputova se bo v prihajajočih dneh srečala z voditelji strank, še navaja Tasr.

Volivcem se je zahvalila za visoko, 68-odstotno volilno udeležbo in pozvala k medsebojnemu spoštovanju ter nadaljnji gradnji poštene in demokratične družbe.

Slovaška Rusijo obtožuje vmešavanja v volitve

Slovaška je danes Rusijo obtožila vmešavanja v parlamentarne volitve in na pogovor poklicala predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Slovaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi danes poklicalo na pogovor zaradi izjav vodje ruske zunanje obveščevalne službe Sergeja Nariškina, ki jih je ta objavil v času volilnega molka na predvečer predčasnih volitev na Slovaškem, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Nariškin je namreč v izjavi, ki jo je v petek objavila ruska zunanja obveščevalna služba (SVR), trdil, da so se v proces izvedbe volitev na Slovaškem vmešavale ZDA.

"Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna si aktivno prizadeva za vmešavanje v notranjepolitične zadeve Slovaške. Washington očitno ne želi, da bi v Evropi prevzel oblast še en nacionalno usmerjen predsednik vlade, kot je madžarski Viktor Orban," je po navedbah ruskih medijev sporočil Nariškin.

SVR je zapisala še, da je ameriško zunanje ministrstvo svojim evropskim zaveznikom naročilo, naj lobirajo v lokalnih političnih in poslovnih krogih na Slovaškem, da bi zagotovili, da se bodo volitve razpletle po željah Washingtona. V ta namen naj bi uporabili vsa sredstva, tudi izsiljevanje, ustrahovanje in podkupovanje.

Slovaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da tovrstne namerno razširjene dezinformacije pomenijo nesprejemljivo vmešavanje Rusije v volilni proces na Slovaškem, ki "kot neodvisna, suverena in demokratična država svojim državljanom zagotavlja pošten in pregleden potek volitev", poroča Tasr.

Ne spreglejte