Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
7.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

6

Natisni članek

Slavoj žižek Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Petek, 11. 11. 2016, 7.21

6 let, 6 mesecev

Slavoj Žižek: Trump je edini moški, ki nosi svoje lase kot lasuljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

6

Slavoj Žižek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Demokratinja Hillary Clinton je izgubila volitve proti republikancu Donaldu Trumpu, ker je vztrajala na politični sredini, namesto da bi šla kot Bernard Sanders bolj levo, pravi slovenski filozof Slavoj Žižek.

Žižek je pred volitvami izjavil, da bi raje videl zmago Donalda Trumpa kot Hillary Clinton, ki je bolj nevarna. "Trumpa preziram, tudi njegovo obnašanje in ne zanikam, da je izjemno nevaren," je za newyorški javni radio v četrtek izjavil Žižek, ki vseeno meni, da levica v ZDA pretirava z označevanjem Trumpa ali njegovih privržencev za fašiste.

Žižek vztraja, da Amerika ni diktatorska država in da Trump ne bo uvedel fašizma. "Morda sem nor, ampak mislim, da se ne bo zgodilo čisto nič velikega in hudega," je za STA izjavil Žižek.

"Clintonova je izgubila, ker se je prehitro rešila Bernarda Sandersa"

"Skriti elitizem, neki prezir do navadnih ljudi, ki so dejansko politično nekorektni. V tem je splošna tragedija teh volitev. Clintonova je izgubila, ker se je prehitro rešila Bernarda Sandersa. Ona je mislila, da mora, če hoče zmagati, iti na sredino. Ne, morala bi iti še bolj na levo, na ta način pa bi dobila tiste obupane ljudi, ki so proti establišmentu in ki so glasovali za Trumpa," je dejal.

Bill Clinton je v letih 1992 in 1996, kakor tudi dvakrat od leta 2008 Barack Obama osvojil volitve s sredine. Žižek meni, da se je ta vzorec zdaj povsem spremenil, saj sredina ni več zmagovalna. Sanders ni bil tako nesramen kot Trump in podobno politično korekten kot Clintonova, vendar volivcev ni navduševal s tem. "Njegovi tipični volivci so točno tisti navadni mali ljudje, ki bi prej volili za republikance," je dejal Žižek.

"Namesto analize so vzeli v roke napad s fašizmom"

Po prepričanju slovenskega filozofa se je ameriška levica tipično napačno odzvala na pojav Trumpa. Namesto analize so vzeli v roke napad s fašizmom. Za javni radio je Trump izrazil upanje, da se bo zdaj sprožila neka nova politična dinamika, iz katere bo zrasla bolj pristna levica. "Čeprav sem zelo pesimističen marksist in si ne želim proletarske revolucije," je dejal.

Žižek je na predstavitvi knjige svoje partnerice Jele Krečič v New Yorku dejal, da je Trump edini moški, ki nosi svoje lase kot lasuljo. Tisti, ki imajo lasulje, želijo, da bi delovale kot pravi lasje, pri Trumpu pa je obratno.

V spodnjem videoposnetku si poglejte, kaj je še pred Trumpovo izvolitvijo o obeh kandidatih za ameriškega predsednika povedal Slavoj Žižek.

Ne spreglejte