Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
20.55

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

gospodarstvo Rusija Brics

Sreda, 23. 8. 2023, 20.55

8 mesecev, 1 teden

Skupina BRICS sprejema nove članice: kandidata tudi Savdska Arabija in Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
srečanje voditeljev držav BRICS | Razširitev skupine podpirajo vse države članice, vendar pa se voditelji razhajajo glede števila novih članic. | Foto Gulliverimage

Razširitev skupine podpirajo vse države članice, vendar pa se voditelji razhajajo glede števila novih članic.

Foto: Gulliverimage

Voditelji petih največjih gospodarstev v vzponu (BRICS) so se danes na vrhu skupine v Johannesburgu dogovorili o njeni širitvi in sprejeli pogoje za vstop, je sporočila južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor. Razširitev podpirajo vse države skupine, vendar se razhajajo glede števila novih članic in časovnega okvira njihovega sprejetja.

"Sprejeli smo dokument, ki določa smernice in načela ter postopke za obravnavo držav, ki želijo postati članice skupine BRICS," je za južnoafriški državni radio Ubuntu povedala južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor.

Ob tem ni razkrila podrobnosti o merilih za obravnavo potencialnih novih članic, temveč je dejala le, da bodo voditelji bloka javnost obvestili o širitvi pred koncem vrha v četrtek.

Razširitev skupine podpirajo vse članice

Razširitev skupine sicer podpirajo vse države članice, vendar pa se voditelji razhajajo glede števila novih članic in časovnega okvira njihovega sprejetja, na svoji spletni strani pojasnjuje tiskovna agencija Reuters.

Skupino BRICS sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, države, ki si želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. Članice skupine že zdaj obsegajo 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 30 odstotkov ozemlja in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Ti deleži bi se lahko kmalu še povečali, saj je zanimanje za pridružitev po navedbah Pandorjeve izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23. Med drugim naj bi se BRICS želeli pridružiti Argentina, Savdska Arabija, Alžirija, Egipt, Iran, Bangladeš, Venezuela in Tajska.

Brazilija
Novice Brazilija – propadla zgodba o uspehu
Novice Brics brez dogovora o razvojni banki
Novice "Južnoafriška Republika je lahko tudi odlična vstopna točka na trge Brics"
Ne spreglejte