Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prevara delnice

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 13.18

8 let

Skrivnostno družabno omrežje čez noč doseglo vrednost petih milijard dolarjev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vrednost delnic skrivnostnega ameriškega podjetja Cynk je v treh tednih poskočila za 25 tisoč odstotkov. A kmalu se je zgodil preobrat.

Ameriška komisija za vrednostne papirje je prepovedala trgovanje z delnicami podjetja, saj so ugotovili, da za njim stoji skupina oseb, katerih lastništvo v podjetju je nejasno.

Ta skupina ljudi je z delnicami podjetja Cynk, s katerimi se ni trgovalo na borzi, pač pa neposredno med prodajalci in kupci, v treh tednih ustvarila pravo bogastvo. Vrednost delnic je v treh tednih poskočila za 25 tisoč odstotkov, s čimer je čez noč podjetje doseglo vrednost petih milijard dolarjev, piše Jutranji list.

V ozadju zgodbe izdajatelj časopisa Seattle Business John Kueber Sumi, da gre za prevaro, so se pojavili, ko je cena delnic na trgu rasla, čeprav so v finančnih krogih že krožile informacije, da gre za umetno napihovanje vrednosti delnic, vendar nihče dejansko ni prišel do dna temu, kaj se dogaja in kdo stoji za Cynkom.

Najdlje so prišli novinarji ameriškega Bloomberg Businessweeka, ki so ugotovili, da je podjetje leta 2008 ustanovil izdajatelj časopisa Seattle Business John Kueber. Ustvaril je družbeno omrežje, v okviru katerega bi ljudje plačevali za stike s slavnimi in vplivnimi ljudmi.

Kueber je podjetje leta 2011 prodal za samo 600 dolarjev, nato pa so se zvrstili še trije lastniki. Kueber je novinarjem zatrdil, da ne ve, kaj se je dogajalo s podjetjem po tem, ko ga je prodal, vendar je zanimivo, da se je prav v času, ko je zadnji lastnik Cynk registriral v Belizeju, Kueber preselil v to državo.

Delnice v petek strmoglavile Novinarji so odkrili tudi, da podjetje dejansko nikoli ni bilo uradno registrirano v Belizeju, saj naslov, naveden v dokumentaciji podjetja, sploh ne obstaja. Kljub temu je podjetje imelo svoje prostore v Belizeju, in sicer v bližini drugega podjetja, ki je že bilo pod drobnogledom FBI zaradi finančnih prevar in ki je imelo v lasti več milijonov delnic Cynka.

Dogajanje je vplivalo na vrednost delnic podjetja, saj je ta v petek padla za osemdeset odstotkov.

Ne spreglejte