Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2020,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

14

Natisni članek

virus Kitajska

Sobota, 25. 1. 2020, 16.08

4 leta, 3 mesece

Skrivnostni virus zahteval že 41 življenj, prvi primeri tudi v Evropi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

14

Zaradi skrivnostnega virusa, ki je izbruhnil na Kitajskem, je umrlo že 41 ljudi. Medtem o prvih primerih obolelih poročajo tudi iz Evrope in Avstralije. Na Kitajskem so, da bi preprečili širjenje virusa, do zdaj izolirali že 18 mest, kjer živi 56 milijonov ljudi. 

Zaradi skrivnostnega virusa, ki je konec lanskega leta izbruhnil v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei, je umrlo še 15 ljudi. Po zadnjih podatkih je tako skupaj zbolelo že 1.287 ljudi, 41 jih je umrlo, so sporočile kitajske oblasti.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes priznal, da se zaradi pospešenega širjenja virusa Kitajska sooča s težkimi razmerami. "A dokler bomo delovali skupaj, na podlagi znanstveno utemeljene preventive ter z ustreznimi zdravili, bomo uspeli zmagati, je po pisanju STA prepričan Xi.

Kitajska virus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prvi primeri tudi v Evropi

 

O prvih obolelih pa poročajo tudi iz Francije. En primer je v mestu Bordeaux, kamor se je 49-letnik vrnil iz kitajskega mesta Wuhan. Po vrnitvi v Francijo je bil v stikih z okoli desetimi ljudmi. Oboleli je kitajskega porekla, živi pa na območju Bordeauxa. Druga dva primera so zaznali v okolici Pariza. 

Guangzhou Kitajska
Novice Slovenec na Kitajskem: Ko na metroju nekdo zakašlja, se vsi umaknejo #video

"Trenutno je verjetno, da se bodo v Evropi pojavili novi uvoženi primeri," je po poročanju STA sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) s sedežem v švedski Solni. A ne glede na to, da glede virusa ostaja še veliko neznank, evropske države razpolagajo z ustreznimi kapacitetami, da bi lahko po odkritjih novih primerov preprečile in nadzirale morebiten izbruh, so sporočili.

Za obolele je značilno, da dobijo zvišano telesno temperaturo in suh kašelj, po enem tednu se pojavi zasoplost, nekateri bolniki pa potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Pri enem od štirih obolelih lahko pride do resnih zapletov. 

O prvem primeru so v soboto poročali tudi iz Avstralije. Primere okužb so doslej potrdili tudi v ZDA, na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju, Hongkongu, Macau in Nepalu. 

Kitajsko mesto Wuhan v karanteni

Da bi omejile širjenje bolezni, so kitajske oblasti že v četrtek prekinile prometne povezave z 11-milijonskim mestom Wuhan, prav tako so ustavile javne avtobuse in podzemno železnico. Prebivalce so pozvali, naj ne zapuščajo mesta, turistom pa so odsvetovali obisk. Tuji mediji pišejo, da je mesto v karanteni. V lekarnah naj bi razprodali maske za obraz, po ulicah pa stražijo posebne policijske enote.

Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Hongkongu so v prizadevanjih za zajezitev nadaljnjega širjenja razglasili najvišjo raven ogroženosti in v tem okviru med drugim podaljšali šolske počitnice, tako da bodo šole zaprte še dva tedna. V Pekingu in Šanghaju pa so oblasti prebivalce, ki so se vrnili z območja izbruha bolezni, pozvale, naj 14 dni ostanejo doma, da ne bi širili morebitne okužbe, je STA povzela poročanje BBC.

 

Kitajska virus
Novice Nevarnost s Kitajske: okužbo potrdili tudi v Evropi
Ne spreglejte