Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 6. 2021,
10.58

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

ZDA vročinski val temperature Kanada vročina

Torek, 29. 6. 2021, 10.58

2 leti, 11 mesecev

Skoraj petdeset stopinj Celzija, vročinski val še ne pojenja #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

V Britanski Kolumbiji, eni od desetih kanadskih provinc, so zabeležili nov temperaturni rekord, saj vročinski val kar ne pojenja. Visoke temperature napovedujejo še za ves prihodnji teden. 

Le dan zatem, ko so v vasi Lytton na jugu Britanske Kolumbije zabeležili doslej najvišjo temperaturo v zgodovini Kanade, 46,6 stopinje Celzija, so danes v Britanski Kolumbiji namerili rekordnih 47,9 stopinje Celzija.

Lytton, ki leži približno 260 kilometrov severovzhodno od Vancouvra, ima junija povprečno temperaturo približno 24 stopinj Celzija. Še dan pred njihovim rekordom so 46,5 stopinje Celzija namerili v vasi Fraser Canyon, kar je preseglo doslej najvišjo kanadsko vrednost, 45 stopinj Celzija, ki so jo leta 1937 izmerili v Saskatchewanu.

ZDA vročina
Novice V ZDA in Kanadi padajo vročinski rekordi

Vročinski val je že konec tedna zajel severozahod Združenih držav Amerike, podobno pa se prihodnje dni obeta tudi severovzhodu te države. 

Fotogalerija
1
 / 7

V Seattlu, ki je znan po dežju in ne vročini in kjer je povprečna junijska temperatura 21 stopinj Celzija, so v nedeljo namerili 40 stopinj, v ponedeljek zvečer že 42 stopinj. Polovica tamkajšnjih prebivalcev je brez klimatskih naprav, ker jih doslej niso potrebovali in oblasti sedaj že odpirajo izredne centre za hlajenje. Enega za 1000 ljudi je v Seattlu odprlo tudi podjetje Amazon.

Takole se poskušajo hladiti v Seattlu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Takole se poskušajo hladiti v Seattlu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zaprle so se šole, javni uradi in podjetja, pa tudi nekatera kopališča na prostem, ker je bil beton žareč in zaprti bazeni zaradi zadušljivosti. Električna omrežja so napeta do konca in prihaja že do izpadov, ki na srečo niso zelo razširjeni.

Guardian navaja znanstvenika pri organizaciji Berkeley Earth Zeka Hausfatherja, ki pravi, da se je območje severozahoda ZDA v zadnjih pol stoletja povprečno segrelo za dodatnih 1,7 stopinje Celzija.

Novice Vremenoslovci napovedali, kateri dan bo vrhunec vročinskega vala #video
vročina
Novice Za nami prva tropska noč, do srede velja oranžno opozorilo
Vročinski val
Novice Vročinski valovi bodo vse daljši, pogostejši in močnejši
skok v vodo, kopanje
Novice Pred nami je prvi letošnji vročinski val

 

Ne spreglejte