Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2013,
8.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama kongres Sirija vojna

Torek, 10. 9. 2013, 8.13

8 let, 2 meseca

Sirija privolila v ruski načrt o predaji kemičnega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski predlog, naj sirski režim preda nadzor nad kemičnim orožjem, je očitno padel na plodna tla. Sirija je vanj že privolila, ZDA ga ne zavračajo, a dvomijo o njegovi izvedbi.

Sirija je sprejela ruski predlog o predaji nadzora nad kemičnim orožjem, to pa bi pozneje uničili, je dejal zunanji minister Valid al Mualem. "V ponedeljek smo izvedli zelo uspešen krog pogajanj z (ruskim zunanjim ministrom) Sergejem Lavrovom, ki je predlagal iniciativo glede kemičnega orožja," je pojasnil v Moskvi po srečanju s predsednikom spodnjega doma ruskega parlamenta.

Rusija in Sirija že o podrobnostih izvedbe Lavrov je medtem razkril, da se Rusija trenutno dogovarja s Sirijo o podrobnostih izvedbe. "Trenutno se trudimo za pripravo izvedljivega, natančnega in konkretnega načrta in ravno v tem trenutku trajajo pogovori s sirsko stranjo," je povedal Lavrov na novinarski konferenci. Dodal je, da je Rusija pri načrtu, ki ga bo predstavila "kmalu", pripravljena sodelovati z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, Organizacijo za prepoved kemičnega orožja in članicami Varnostnega sveta ZN.

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek povedal, da se je o takšnem načrtu za rešitev sirskega vprašanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal že ob robu vrha G20 v Sankt Peterburgu prejšnji teden. Danes so to potrdili tudi v Moskvi.

Če bodo zaloge orožja zavarovane, Obama ne bo šel v napad Obama, ki je v ponedeljek v šestih televizijskih intervjujih prepričeval javnost in kongres o nujnosti vojaške operacije proti Siriji, je sicer ruski predlog označil za zanimivega. Menil je, da bi lahko šlo za "pomemben preboj", a je izrazil dvom o izvedljivosti predaje.

Ameriški predsednik je še zagotovil, da bo ustavil napade na Sirijo, če bodo zaloge tega orožja zavarovane. "Moj cilj je bil odpraviti določeno težavo in če lahko to storimo brez vojaškega udarca, potem si to najbolj želim," je dejal Obama.

V drugem pogovoru pa je Obama med drugim priznal, da ni povsem prepričan o kongresni potrditvi resolucije o uporabi sile proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ga ZDA obtožujejo uporabe kemičnega orožja v predmestju Damaska 21. avgusta. Ni pa želel povedati, kako bo ukrepal, če ne dobi resolucije.

Kerry: Sirski režim razpolaga s tisoč tonami kemičnega orožja Tudi ameriški državni sekretar John Kerry je danes v kongresu povedal, da bodo ZDA pozorno proučile vsak predlog, ki bi pripomogel k rešitvi krize s kemičnim orožjem v Siriji, vendar ne bodo dovolile zavlačevanja. Dodal je, da na ruski predlog, kako bi izvedli predajo kemičnega orožja, ZDA še čakajo, ob tem pa opozoril, da ne bodo čakale dolgo. Zatrdil je še, da ima sirski režim okoli tisoč ton različnih kemičnih agentov, vključno s sarinom.

Obrambni minister Chuck Hagel je medtem zatrdil, da bo treba ohraniti grožnjo vojaškega napada na režim Asada. Brez nje tudi tega predloga ne bi bilo, je namreč prepričan.

Številne države so ruski predlog medtem že sprejele. Podporo mu je izrekla Kitajska, Iran pa ga je označil za korak v pravo smer. Podporo mu je izrekla tudi Arabska liga.

EU za mirovno konferenco za politično rešitev sirskega spora EU je medtem opozorila, da mora biti kakršenkoli načrt o predaji orožja "resen" in se ga morajo državi vsi. Predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton Michael Mann je sicer dodal, da si EU še vedno želi izvedbo mirovne konference za politično rešitev sirskega spora.

Medtem pa je Francija sporočila, da bo Varnostnemu svetu ZN predložila resolucijo, ki bi Sirijo pozvala k predaji orožja, v nasprotnem primeru pa zagrozila "z zelo resnimi" vojaškimi ukrepi. Resolucija bo v New Yorku predstavljena še danes in bo zahtevala tudi, naj se odgovornim za domnevni napad s kemičnim orožjem 21. avgusta na obrobju Damaska sodi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, je povedal francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Diplomatski viri so medtem razkrili, da so francoski, ameriški in britanski predstavniki v ZN že začeli pogovore o morebitni resoluciji. Tej naj bi sicer nasprotovala Rusija.

Sirska opozicija kritična do ruskega predloga Do ruskega predloga pa je kritična sirska opozicija. Sirska nacionalna koalicija je sporočila, da ruski predlog prestavlja zgolj novo možnost za Asada, da pridobi čas in umori še več ljudi. Tudi vojaški poveljnik Svobodne sirske vojske Selim Idris je Damask in Moskvo obtožil, da lažeta in da želi "režim samo pridobiti čas, da se reši pred napovedanim napadom".

Kritične so tudi zalivske države, ki opozarjajo, da ruski predlog ne bo ustavil prelivanja krvi v Siriji. "Siti smo zavlačevanja in odlašanja," je poudaril zunanji minister Bahrajna, šejk Kalid al Kalifa, po današnjem zasedanju Zalivskega sveta za sodelovanje.

Humanitarna kriza vsak dan globlja Medtem pa humanitarna kriza, ki je posledica sirskega spora, ne popušča. Dolgotrajna izpostavljenost nasilju in stresu, večkratne selitve, izguba prijateljev in družinskih članov ter drastično poslabšanje življenjskih pogojev puščajo sirskim otrokom nepopravljive posledice, opozarjajo v Unicefu. Zaradi spopadov so po navedbah organizacije prizadeti več kot štirje milijoni otrok.

Evropska komisija pa je sprejela odločitev o dodelitvi pomoči 58 milijonov evrov za podporo Libanonu, s katero bo državi pomagala pri obvladovanju pritoka velikega števila beguncev iz Sirije. V Libanon, državo z okoli 4,5 milijona prebivalcev, se je po podatkih ZN zateklo največ sirskih beguncev, več kot 720 tisoč.

Ne spreglejte