Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
9.46

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Japonska balistična raketa satelit Severna Koreja

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 9.46

10 mesecev, 3 tedne

Severna Koreja napovedala izstrelitev "satelita", Japonska v pripravljenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Kim Jong-un, Severna Koreja, izvidniški satelit | Strokovnjaki menijo, da je izstrelitev vojaškega satelita poskus Severne Koreje, da okrepi svoj nadzor in lahko bolj natančno napade svojega sovražnika v primeru izbruha konflikta.  | Foto Reuters

Strokovnjaki menijo, da je izstrelitev vojaškega satelita poskus Severne Koreje, da okrepi svoj nadzor in lahko bolj natančno napade svojega sovražnika v primeru izbruha konflikta. 

Foto: Reuters

Japonski uradniki verjamejo, da bo severnokorejski izstrelek vseboval tudi balistično raketo. Japonski premier Fumio Kišida je dejal, da bi takšno dejanje kršilo resolucije Varnostnega sveta ZN, poroča Deutsche Welle.

Severna Koreja je Japonsko obvestila o satelitu, ki ga namerava izstreliti v prihodnjih tednih, je v ponedeljek povedal predstavnik japonske obalne straže. Izstrelitev satelita naj bi po obvestilu Pjongjanga potekala med 31. majem in 11. junijem in naj bi bila poskus Severne Koreje, da v orbito namesti vojaški izvidniški satelit.

Strokovnjaki menijo, da je izstrelitev vojaškega satelita poskus Severne Koreje, da okrepi svoj nadzor in lahko bolj natančno napade svojega sovražnika v primeru izbruha konflikta. 

V začetku tega meseca je Severna Koreja sporočila, da je končala pripravljanje svojega prvega vohunskega satelita in je zdaj pripravljen za izstrelitev.

Severnokorejske oblasti za vodne poti so japonsko obalno stražo obvestile, da bi lahko raketa prizadela vode v Rumenem morju, Vzhodnokitajskem morju in vzhodno od filipinskega otoka Luzon.

Japonska je Severno Korejo pozvala, naj se vzdrži izstrelitve

"Vsaka izstrelitev rakete Severne Koreje, tudi če se imenuje satelit, je resna kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN," je japonski premier Fumio Kišida dejal novinarjem.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da bodo sodelovali "z relevantnimi državami, kot sta ZDA in Južna Koreja". Uradnikom je naročil, naj še naprej spremljajo dogajanje ter zbirajo in analizirajo informacije v zvezi z izstrelitvijo.

Kim Yo-jong, sestra Kim Jong Una
Novice Pjongjang: Ta dogovor dodatno zaostruje razmere na Korejskem polotoku
Novice Kim Džong Un dal zeleno luč za izstrelitev prvega izvidniškega satelita #video
Novice Zastrašujoče trditve Severne Koreje: Imamo jedrsko plovilo, ki povzroči radioaktivni cunami #video
Ne spreglejte