Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 1. 2024,
9.35

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Kim Jong Un Južna Koreja izstrelitev rakete Severna Koreja

Nedelja, 28. 1. 2024, 9.35

3 mesece

Severna Koreja naj bi znova izstrelila več vodenih raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Kim Jong-un | Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno, prejšnji teden pa je Južno Korejo označil za glavnega sovražnika svoje države in zagrozil z vojno v primeru ozemeljskih kršitev. | Foto Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno, prejšnji teden pa je Južno Korejo označil za glavnega sovražnika svoje države in zagrozil z vojno v primeru ozemeljskih kršitev.

Foto: Reuters

Severna Koreja je po navedbah Seula danes s svoje vzhodne obale izstrelila več vodenih raket. Gre za zadnjo izmed podobnih potez Pjongjanga, s katerimi v zadnjem času krepi napetosti v regiji. Pred le nekaj dnevi je Severna Koreja v Rumeno morje izstrelila več vodenih raket, ki naj bi predstavljale novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov.

Južnokorejska vojska je danes javila, da je zaznala več vodenih raket, izstreljenih v vode blizu severnokorejskega pristanišča Sinpo. Niti število niti natančna vrsta raket zaenkrat po poročanju tujih tiskovnih agencij nista znana.

Izstrelitev, raketa, balistična raketa, izstrelek
Novice Izstreljena severnokorejska raketa naj bi imela hipersonično bojno glavo

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo na manjši višini kot bolj izpopolnjene balistične rakete, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Odnosi se vse bolj zaostrujejo

Odnosi med Severno in Južno Korejo se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.

podvodno jedrsko orožje, Severna Koreja
Novice Severna Koreja preizkuša podvodno jedrsko orožje #video

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno, prejšnji teden pa je Južno Korejo označil za glavnega sovražnika svoje države in zagrozil z vojno v primeru ozemeljskih kršitev. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je svojemu kabinetu v odzivu dejal, da bo Južna Koreja v primeru provokacije severne sosede silovito odgovorila.

Severna Koreja
Novice Severna Koreja izstrelila več manevrirnih izstrelkov
Ne spreglejte