SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Severna Koreja izstrelila šest raket

0

termometer

Le nekaj ur po tem, ko je Varnostni svet Združenih narodov (ZN) uvedel najstrožje sankcije proti Pjongjangu do zdaj, je Severna Koreja je s svoje vzhodne obale izstrelila šest raket kratkega dosega.

Predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva je sporočil, da je Severna Koreja rakete izstrelila danes zjutraj po krajevnem času iz Wonsana na vzhodni obali. Vse so padle v Japonsko morje od 100 do 150 kilometrov od severnokorejske obale. Kot je dodal, južnokorejska vojska pozorno spremlja poteze Severne Koreje.

Nekaj ur pred tem je Varnostni svet soglasno sprejel resolucijo, ki dodatno zaostruje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega nedavnega jedrskega poskusa in izstrelitve rakete. Nove sankcije omejujejo severnokorejski izvoz, prav tako pa zapovedujejo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v državo in iz nje.

Od držav zahteva strogo preverjanje tovora Resolucija nalaga, da mora Severna Koreja popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje. Dokument zapoveduje še popolno prepoved prodaje vsega konvencionalnega orožja, tudi lahkega, in opreme, tudi recimo tovornjakov, ki bi lahko okrepili severnokorejsko vojsko. Na črni seznam so dali 16 novih posameznikov in 12 organizacij.

Resolucija od držav zahteva tudi strogo preverjanje severnokorejskega tovora, poleg tega pa še prepoveduje izvoz določenih rudnin iz Severne Koreje ter prodajo luksuznih predmetov Pjongjangu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin